Informaţii importante pentru românii cu aceste nume în buletin. Dacă și tu te afli într-una dintre aceste situații, poți solicita schimbarea numelui. Nu este deloc greu. Ai nevoie doar de câteva acte ce vor trebui depuse la instituțiile publice care au în responsabilitate evidența populației. Află în rândurile de mai jos care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi.
Nu toți oamenii își pot schimba numele din buletin. Procesul depinde de mai multe variabile. Printre acestea se numără și vârsta persoanei care vrea să solicite modificarea numelui sau prenumelui. În cazul minorilor este absolut necesară prezența ambilor părinți care să își dea acordul cu privire la demersul cu pricina.
Există mai multe cazuri în care românii își pot schimba numele din buletine. Ordonanţa nr. 41/2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice stabilește în ce situații cetățenii pot face asta.
Întotdeauna este nevoie de motive întemeiate pentru a-ți schimba numele sau prenumele. Legea permite persoanelor cu nume indecente/ ridicole să modifice grupul de cuvinte sub care este cunoscut. În astfel de situații, numele ar putea să afecteze ordinea publică, bunele moravuri și nu numai.
Și românii care au un nume format din mai multe cuvinte reunite pot să și-l schimbe. La fel se întâmplă și în cazul în care o persoană are un prenume specific sexului opus.
Legislația actuală stabilește câteva aspecte și cu privire la modificarea prenumelui în situații legate de genul persoanei. Un cetățean își poate schimba numele dacă instanța a aprobat demersul printr-o hotărâre definitivă. Solicitantul poate cere să aibă un prenume corespunzător. Totuși, trebuie să prezinte și un act medicolegal din care să rezulte sexul acestuia.
Există și alte situații în care românii pot renunța la numele primit la naștere, potrivit Ordonanţei nr. 41/2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice. În rândurile de mai jos vom enumera și celelalte cazuri în care o persoană poate alege să poarte alt nume sau prenume:
Pentru a-ți schimba numele sau prenumele este necesar să respecți câțiva pași. Procesul în sine nu este deloc dificil. În primă fază, trebuie să depui o cerere la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor din regiunea în care locuiești. Regula se aplică indiferent dacă solicitantul locuiește într-o comună, oraș, municipiu sau sector.
În cazul în care o persoană are domiciliul în străinătate, va depune cererea la primăria ce administrează ultima zonă în care a avut domiciliul când a locuit în România.
Vei avea nevoie să prezinți mai multe documente, după cum urmează: copii legalizate ale certificatelor de stare civilă, un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui, consimțământul partenerului de viață (dacă este cazul), copie a deciziei de aprobare din partea părinților (în cazul minorilor), certificate de cazier judiciar și fiscal, orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare.
Citește și: Femeia cu cel mai bizar nume din România. Polițiștilor nu le vine să creadă când se uită pe buletinul ei
La depunerea cererii de schimbare a numelui, solicitantul va trebui să achite și o taxă pentru verificarea și avizarea dosarului cu pricina, în valoare de 50 de lei. Se va mai face și plata unei taxe de publicare în Monitorul Oficial, partea a III-a, a unei taxe de eliberare de cazier judiciar și fiscal.