Cum poți să te înrolezi în legiunea străină dacă nu ți-e teamă de pericole. Ghidul pentru curajoși!

Ghid privind înrolarea în Legiunea Străină pentru curajoși.

Când șansa unei cariere li se pare destul de slabă, și lipsa banilor îi apasă, mii de români văd în Legiunea Străină o scăpare. Așa s-a întamplat și cu Eugen (EX, cum îi spun camarazii din Legiune), care a activat între 2001 și 2006. Avea 18 ani, pornise “pe căi greșite”, și banii erau o mare problemă, după cum chiar el recunoaște.

Ghid privind înrolarea în Legiunea Străină pentru curajoși

La centrul de recrutare de la Aubagne (langa Marsilia) a ajuns la capătul unei aventuri formidabile prin Europa. Nu a reușit să ia viza, așa că le-a plătit unor oameni 400 de dolari ca să îl ascundă în podul trenului care l-a purtat la Viena.

După care a ajuns în Italia, iar de acolo, cu ajutorul unui preot, în Franța. Cu ultimii bani și cu borseta sa din piele, i-a plătit taximetristului cursa spre Aubagne.

Acum, la porțile Legiunii se poate ajunge simplu

Autocarul spre Marsilia costă 100 de euro. Sau 140 de euro dus-întors, deoarece mulți fac cale întoarsă. După 5 ani petrecuți în Legiune, EX și-a dat seama că românii au parte de multe informații false despre această armată profesionistă a Franței.

Cel mai mare mit e că Legiunea e pentru duri cu pachete de mușchi. A știut să risipească miturile cu site-ul www.legiuneastraină.ro.

“Eu aveam 30 în braț și 70 kg. Ei au nevoie de oameni motivați, ca soldat știu ei cum să te facă”.

Condiții și probe

Poți fi scund, dar trebuie să fii rapid și sănătos tun. Trebuie să ai între 17 și 40 de ani. Minorii au nevoie de procură de la părinti. Vei fi respins dacă suferi de boli grave. Cei cu probleme de vedere pot folosi ochelari/lentile. Nu există limita de înălțime.

Nu vei fi admis dacă îți lipsește un deget sau ai probleme locomotorii. Nu trebuie să-ți lipsească mai mult de 4 dinți, iar cei cariați trebuie plombați. Acum, te poți gândi la plecare.

Recrutările sunt zilnice

Ajuns în Marsilia, plătești 5 euro si trenul te duce la Aubagne. Ești cazat, a doua zi sunt probele. După medical, e proba sportiva, care consta într-o alergare între doua linii, pe 20 de metri. Trebuie sa accelerezi progresiv, odată cu creșterea ritmului unui magnetofon. Când nu te mai încadrezi în ritmul impus, rezultatul final e dat de distanta parcursa în ritm.

Trebuie sa faci 40 de abdomene, 4 tracțiuni (minim) si sa urci o coarda de 5 metri. Urmează testul psihotehnic, cu întrebări simple.

Antrenament

Instrucție pe nemâncate și nedormite. Tot la admitere ajungi la “Gestapo”. ”E bine să nu-i minți, se vor prinde. Îți pun tot felul de întrebări. Cele cheie sunt”:

  • “ce faci dacă nu intri?”,
  • “ce vrei să faci aici?”
  •  “pentru ce vrei să intri?”.

”La prima, un răspuns bun e că nu ai altceva de făcut. La a doua, nu zici că vrei să fii sincer. Zici ca vrei carieră, să muncești. Te fac ei comando, stai liniștit! La a treia, nu îi iei cu tâmpenii gen «vreau să servesc Franța». Le zici că pentru bani, carieră”, spune EX. Faci instrucție intensă și rapidă, vei face și de gardă. După 2 luni vei merge “la fermă”.

Soldați din Legiunea Străină.
Ghid privind înrolarea în Legiunea Străină pentru curajoși.

Înveți Codul de Onoare și faci școală de șoferi

“Vei sta aici o lună ți se ia ceasul, faci adunări, teste de combat, ești instruit în condiții de nesomn și foame”. Înveți Codul de Onoare și ți-l însușești. “Nu e bine să încerci să te afirmi față de grup. Ei vor sa creeze un grup unit. Stăteam în frig, oameni în toată firea, ne încălzeam și ne ajutam.”

La terminarea «fermei», faci un marș de zeci de kilometri, fără oprire. “Cine nu-l face, nu ajunge legionar.” În ultima lună faci, pe lângă instrucție, școala de șoferi.

Bani și avansări

1.043 de euro la început, cinci ani nu-ți vezi familia (pentru presă) -> vezi permisii. Vei mai avea un test dur, o alergare de opt kilometri în bocanci, cu cască, armă și sac în spate. Odată admis, după cele patru luni, vei avea un program. Vii dimineața, la cinci și ceva ești liber. Vei semna un contract, în care apari sub alt nume și ca necăsătorit.

“Banii intra mereu pe 26 ale lunii, salariul de start e de 1.043 de euro”. După 10 luni, leafa crește la circa 1.200 de euro. “Bani mulți iei în misiuni. Poți avea și două misiuni pe an, o misiune durează 4 luni și primești vreo 20.000 de euro la final”, spune EX. Teoretic, în primii cinci ani nu ai voie să te întorci în țara. Practic, se poate.

Avansarea e greoaie

După cinci ani în Legiune, EX a ales să nu meargă mai departe. Se poate întoarce însă oricând. Avansarea e greoaie. Caporal poți ajunge după doi ani de serviciu, caporal-șef după trei, sergent după 4-5 ani, iar sergent-șef la trei ani după ce ai devenit sergent.

Diferența de salariu dintre un sergent și un legionar începător e de vreo 700 de euro.

Mit și adevăr

“E adevarat ca în Legiune sunt mulți români”, “Cred că, după polonezi și ruși, românii sunt cei mai numeroși în Legiunea Străină”, spune EX. Un alt mit este că acolo merg oameni cu o educație proastă.

“Sunt destui studenți care vin după absolvire, deoarece nu au unde lucra. Eu aveam un coleg, medic în Cluj, care a venit în Legiune sa devină infirmier. Noi studiam celula, el vorbea de patologie”.

În plus, în Legiune există, pe lângă slujba de combatant, și meserii

Poți fi infirmier, bucătar, inginer, informatician, fotograf, muzicant, mecanic, șofer, operator radio, sudor, tinichigiu etc. Totuși vei face instrucție.

Un mit e cel despre crimele din Legiune, nu crede ca au fost legionari care s-au ucis între ei. Misiunile sunt mai periculoase decât ale armatelor obișnuite:

“Pot spune că, după Legiune, regret desprinderea de unii dintre camarazi. Sunt prietenii care nu mor”, dar, spune EX, “crede-mă, ai șanse să mori în Legiune câte șanse ai să mori ca pieton în București, pentru că faci parte dintr-o armată super profesionista”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI