Educația emoțională a unui copil se realizează în primii săi ani de viață și, de puține ori, urmează un plan perfect. Există însă câteva sfaturi propuse de psihologii de la Harvard pe care le-ai putea urma.
Nimic nu este mai dificil în această lume decât să crești un copil bun. Întregul concept de educație este unul cât se poate de elaborat și implică eforturi simultane pe o sumedenie de planuri. În plus, îți trebuie incredibil de multă răbdare, pe lângă muncă, implicare și compasiune. Trecând însă peste partea teoretică a ecuației, un grup de psihologi de la Harvard a realizat o colecție de sfaturi pe care le-ai putea avea în vedere când ești într-o dilemă legată de valorile celui mic.
- Vederea de perspectivă sau imaginea de ansamblu. În mod previzibil, un copil își concentrează atenția pe lucrurile personale, din împrejurimi. Eventual, are grijă de fericirea părinților și a altor membri ai familiei. Ar fi ideal însă să-l ajuți să vadă modul în care se desfășoară lucrurile dincolo de cercul oamenilor apropiați. Așa își dezvoltă empatia și se gândește la nevoile celor din jur.
- Fii un model bun de urmat. Poate sună banal sau previzibil, dar în primii ani de viață ai copilului, acesta este un burete informațional și nu face decât să învețe de la tine. Trebuie să profiți de fiecare ocazie pentru a-i da lecții utile de viață, de la onestitate, până la bune maniere. Este normal să faci o greșeală în fața copilului, important este ce se întâmplă după.
- Exersează aprecierea și gratitudinea. Studiile arată că ești mai fericit, mai sănătos, mai empatic și iertător, dacă apreciezi lucrurile bune din viața ta. Învață-ți copilul să privească dincolo de problemele pe care le întâmpină și să se concentreze pe detaliile minore care l-ar putea face fericit. Această practică îl va ajuta pe termen lung.
- Permite-i să greșească. A greși este omenesc și chiar dacă nu îți dorești să-l vezi pe cel mic greșind, micile erori îl formează pentru viața reală. Nimic nu este perfect în lumea asta, dar dacă ești lângă copil atunci când greșește și-l încurajezi, va avea mult de câștigat
- Dedică-i timp de calitate. Ar putea părea idealist, mai ales într-o perioadă în care muncim cu toții mai mult decât părinții noștri. Ideea nu este însă să stai zile întregi cu copilul, dar momentele pe care le petreceți împreună trebuie să fie doar ale lui. Lasă telefonul deoparte, închide televizorul și vorbește cu el, jucați-vă împreună și ascultă-i problemele. Interacțiunea umană este cea mai importantă.
- Inteligența emoțională. Acest concept complex este foarte important pentru orice adult care încearcă să joace un rol în societate. Implică să discuți deschis despre sentimentele și trăirile copilului tău. Nu ar trebui să existe subiecte tabu. Explică-i opțiunile pe care le are atunci când greșește sau când a reacționat ciudat la un eveniment sau set de circumstanțe.
- Dezvoltă-i principii sănătoase de viață. În viață trebui să-ți faci relații de prietenie, colaborare și amoroase. Acestea pot funcționa eficient dacă îți respecți angajamentele, responsabilitățile și obligațiile față de cei din jur. Ele trebuie cultivate de la o vârstă foarte fragedă.