Pensiile și deficitul de la pensii a început să fie o problemă de viitor pentru mulți Români, așa că din ce în ce mai mulți angajatori au început să le ofere angajaților un beneficiu extrasalarial. Orice angajat poate discuta cu șeful lui posibilitatea obținerii unui astfel de beneficiu.
Angajații pot discuta cu angajatorul lor posibilitatea obținerii unui beneficiu extrasalarial. Este vorba despre o tendință privind beneficiile extrasalariale oferite angajaților, anume încheierea de pensii private de la vârste sub 30 de ani.
„Pensiile private devin un beneficiu tot mai interesant pentru toți angajații și ne așteptăm la o creștere și în perioada următoare, pe fondul unei tendințe observate în ultimii 2-3 ani, când vârsta la care angajații contractează o pensie privată facultativă a început să scadă sub pragul de 30 de ani”, explică Adrian Sârbu, cofondator BenefitOnline.
De asemenea, pe lângă pensiile private Pilonul 3, a apărut și Pilonul 4 de pensii, cunoscute și ca pensii ocupaționale, pe care tot angajatorii le pot oferi angajaților ca beneficii extrasalariale. Șeful deputaților PNL Florin Roman a depus la Parlament o inițiativă legislativă care prevede ca sumele plătite la fondurile de pensii ocupaționale să fie considerate cheltuieli deductibile.
Conform proiectului, contribuțiile plătite la fondurile pensiilor ocupaționale vor fi venituri ce nu sunt impozabile. La determinarea impozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor vor fi deduse din venitul brut contribuțiile la fondurile pensiilor ocupaționale. Cât despre veniturile din viitoarele pensii ocupaționale, acestea vor fi definite ca venituri din pensii, prevede proiectul.
Mai mult, proiectul mai prevede și includerea contribuțiilor la pensiile ocupaționale în categoria veniturilor din salarii și veniturilor asimilate salariilor care nu se includ în baza lunară de calcul al contribuțiilor asigurărilor sociale.
„Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaţionale creează cadrul legislativ general pentru constituirea unui nou sistem de pensii, care va sprijini în viitor creşterea veniturilor individuale de care vor beneficia pensionarii. Legea reprezintă o reformă absolut necesară (…). Din păcate, atunci când s-a elaborat legea-cadru privind pensiile ocupaţionale, legiuitorul a omis să coreleze prevederile acesteia cu prevederile Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. Din această cauză, motivaţia angajaţilor şi a angajatorilor de a demara aderarea la un fond de pensii ocupaţionale este nesemnificativă”, a motivat Roman inițierea proiectului.