19 ian. 2024 | 14:00

Cum poți încasa pensia pe card în 2024. Actele necesare și ce comisioane percep băncile

Social
Cum poți încasa pensia pe card în 2024. Actele necesare și ce comisioane percep băncile
Ce trebuie să faci pas cu pas

Pensionarii adoptă tot mai des varianta încasării pensiei pe card bancar, pentru a evita neplăcerile legate de sistemul de livrare a pensiilor de către Poșta Română. Dar cum poți încasa pensia pe card în 2024? Ce acte îți trebuie pentru asta și ce comisioane percep băncile?

Ce trebuie să faci ca să primești pensia pe card

Pentru a face acest pas, prima oară trebuie să îți deschizi un cont bancar. Pensionarii au opțiunea de a decide dacă deschid contul pe numele lor sau pe numele unui reprezentant legal, necesitând în acest caz o procură specială.

Vezi și: Care va fi cea mai mare pensie din România din ianuarie 2024. Foarte mulți români nu câștigă atâția bani într-un an

Procedura presupune prezentarea cărții de identitate și a ultimului talon de pensie la orice bancă doresc să încaseze pensia. Această procedură trebuie să aibă loc la ghișeul băncii.

După încheierea acestui proces, pensionarii trebuie să se adreseze casei județene de pensii corespunzătoare și să completeze o cerere pentru transferul pensiei în contul de card.

Documentele necesare includ un extras de cont unde se regăsește contul IBAN, o copie a talonului de pensie și o copie a actului de identitate.

Chiar dacă pensia este transferată în contul de card, talonul de pensie va continua să fie expediat prin intermediul Poștei Române.

Pensionarii vor primi talonul la domiciliu, iar în situația în care poștașul nu găsește destinatarul acasă, acesta va păstra talonul până la finalul lunii la oficiul poștal.

Vezi și: Pensiile care se vor majora mai mult în 2024. Anunțul făcut de șeful Casei Naționale de Pensii

Este crucial să se sublinieze că neprezentarea la oficiul poștal pentru ridicarea talonului timp de trei luni consecutive poate conduce la suspendarea plății pensiei.

Cum poți încasa pensia pe card în 2024

Procedura de încasare a pensiei pe card necesită anumite documente, precum actul de identitate, numărul de identificare fiscală (CNP), carnetul de muncă sau adeverința de la ultimul loc de muncă, decizia de pensionare, formularul de solicitare pentru încasarea pensiei pe card și extrasul de cont bancar sau numărul cardului bancar, dacă pensionarul deține deja un astfel de card. 

Vezi și: Românii care vor putea ieși cu 5 ani mai devreme la pensie. Singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească

Dacă pensionarul nu are cont la vreo bancă, trebuie să meargă la unitatea bancară la care vrea să își deschidă cont cu buletinul și ultimul talon de pensie.

Poți verifica oferta băncilor pentru a vedea care oferă varianta cea mai avantajoasă pentru fiecare.

După deschiderea contului, pensionarul trebuie să meargă la casa județeană de pensii de care aparține și să completeze o cerere de virare a pensiei în contul de card.

Vei avea nevoie de un extras de cont cu IBAN, o copie a talonului de pensie și o copie a actului de identitate.

Deşi pensia va fi transferată în contul de card, talonul de pensie continuă să fie expediat prin intermediul Poştei Române. 

Astfel, poştaşul va livra talonul la domiciliul beneficiarului, iar în cazul în care acesta nu este găsit acasă, talonul poate fi ridicat de la oficiile poştale până la sfârşitul lunii curente. 

Neridicarea talonului de la oficiul poştal pentru o perioadă consecutivă de trei luni poate conduce la suspendarea plăţii pensiei.

Folosirea cardului de pensie aduce cu sine toate avantajele oferite de numerar, dar și numeroase alte beneficii. 

Poți plăti facturile uşor, comod și în siguranță, atât la comercianţi, cât și online.

Vezi și: Ce se întâmplă cu contribuția la Pilonul II de pensii. Ministrul Finanțelor pune capăt zvonurilor

 De asemenea, poți efectua cumpărături cu cardul atât în magazine, cât și pe Internet. 

Beneficiind de această opţiune, nu mai trebuie să fii pus în situația în care să trebuiască să ai mereu bani mărunți la tine, iar banii de pe card pot fi retrasi de la orice bancomat sau sucursală a băncii emitente, la orice moment al zilei. 

În plus, elimini astfel preocuparea referitoare la siguranța economiilor şi gestionarea riscurilor în momentul efectuării plăţilor cu sume mai mari.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Film-bombă anunțat de Netflix. O poveste zguduitoare a suferinței și a speranței
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
Se dau bani ÎN PLUS pentru români, de sărbători!
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro