Vești bune pentru românii care vor să iasă la pensie mai devreme. Dacă vor să se retragă de pe piața muncii, dar fără să fie penalizați, trebuie să îndeplinească această condiție clară. Află despre ce este vorba și cum te poți pensiona chiar și cu cinci ani mai înainte de termen.
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a adus în atenție o schimbare semnificativă în privința pensionării anticipat, dezvăluind cine poate beneficia de această opțiune și sub ce condiții. Potrivit declarațiilor sale, românii au acum posibilitatea de a se pensiona cu 5 ani mai devreme, într-un context în care îndeplinesc anumite criterii specifice.
Conform informațiilor oferite de către ministrul Muncii, principala condiție pentru a accesa pensia anticipată este un stagiu contributiv de minim 40 de ani. De precizat că vârsta de pensionare a femeilor se reduce pentru fiecare copil născut cu câte șase luni.
Simona Bucura-Oprescu a subliniat că, în urma noilor reglementări, bărbații au posibilitatea de a se pensiona anticipat chiar și la vârsta de 60 de ani, în cazul în care au acumulat un stagiu de cotizare de 40 de ani.
„Noua lege a pensiilor vine cu reducere vârsta pensionare pentru femei. Pentru fiecare copil nascut si crescut, eu ca mama beneficiez de reducere la vârsta de pensionare cu 6 luni, doi copii cu un an si asa mai departe pana la 7 copii.
In ce priveste pensia anticipata, este important ca romanii sa stie ca, pentru un stagiu contributiv de 40 de ani, se pot pensiona cu 5 ani mai devreme. Daca esti barbat si iesi la 65 de ani, te poti pensiona la 60 de ani daca ai stagiu de 40 de ani”, a precizat, la România TV, ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Ministrul a mai explicat și că românii primesc mai multe puncte la pensie cu cât muncesc mai mult. Cu cât contribuie cu sume mai mari la stat, cu atât veniturile după retragerea de pe piața muncii vor fi mai mari.
Ministrul Simona Bucur-Oprescu spune că pensionarii și angajații ar trebui să fie conștienți de faptul că sunt foarte importante atât contribuția, cât și veniturile declarate, având în vedere că ele indică suma finală la pensii.
„Este important ca românii să ştie că, dacă munceşti mai mult, primeşti mai mult, dacă ai venituri contributive mai mari, câştigi o pensie mai mare. La peste 25 de ani stagiu cotizare, vei avea pensie mare, dacă veniturile declarate sunt mai mari, este foarte important ca pensionarii şi salariaţii să ştie asta, noua lege a pensiilor este şi despre mine, copiii noştri.
Noua lege a pensiilor vine cu puncte suplimentare pentru cine munceşte mai mult, puncte asimilate pentru studii şi încurajează natalitatea, concediul de maternitate sau paternitatea, care este stagiu contributiv”, a mai spus ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Oficialul a evidențiat o nouă inițiativă menită să recompenseze pensionarii care au acumulat peste 25 de ani de muncă. Conform noii reglementări, acești pensionari vor beneficia de puncte de stabilitate sau bonusuri, o măsură ce are impact direct asupra cuantumului pensiei lor.
Ministrul a explicat că, în esență, cu cât un pensionar a muncit mai mult peste limita de 25 de ani, cu atât va fi recompensat cu o pensie mai mare.
Este cunoscut deja faptul că unii români încasează venituri colosale de la stat, la care alții nici măcar nu își permit să viseze. În luna decembrie 2023, Casa Județeană de Pensii Sibiu a acordat cea mai mare pensie lunară în valoare de 38.401 lei, stabilind un nou record în privința beneficiarilor pensiilor sub jurisdicția sa.
Această remunerație considerabilă îi revine unui fost magistrat, semn că fostele cadre din domeniul judiciar domină clasamentul celor mai mari pensii în județul Sibiu. Conform informațiilor furnizate de Casa de Pensii Sibiu, pensia medie acordată în luna decembrie 2023 în județul nostru se situează la suma de 2.013 lei.
Te-ar putea interesa și: Pensiile care se vor majora mai mult în 2024. Anunțul făcut de șeful Casei Naționale de Pensii
Cu toate acestea, un număr restrâns de beneficiari se distanțează semnificativ de această medie, ocupând primele poziții în topul celor mai mari pensii din zonă. Topul este condus de beneficiarul pensiei record, fost magistrat, care a primit o sumă impresionantă de 38.401 lei.
Urmează în ierarhie alți beneficiari, toți provenind din rândul foștilor procurori și judecători, având pensii cuprinse între 29.000 și 38.000 lei:
– de 38.401 cuantum brut şi este cuvenită şi achitată, în temeiul Legii 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor;
– de 37.642 cuantum brut şi este cuvenită şi achitată, în temeiul Legii 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor;
– de 37.619 cuantum brut și este cuvenită și achitată, în temeiul Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, iar persoana căreia i se cuvine a activat în domeniile: forare de petrol și gaze și HORECA;
– de 31.095 cuantum brut şi este cuvenită şi achitată, în temeiul Legii 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor;
– de 29.569 cuantum brut şi este cuvenită şi achitată, în temeiul Legii 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor.