Un profesor de la Harvard a prezentat o teorie ce pare desprinsă din romanele science fiction. Cercetătorul a explicat cum pot trăi oamenii până la 200 de ani. Care ar fi, de fapt, secretul tinereții fără bătrânețe.
Cum ar fi să ajungem să celebrăm două secole, poate chiar mai mult, de viață? Pare un scenariu desprins dintr-un roman SF, însă un cercetător susține că este posibil.
Dr. David Sinclar, profesor la Harvard, co-director al Centrului Paul Glenn pentru Mecanismele Biologice ale Îmbătrânirii și autorul mai multor cărți despre genetică, cataloghează îmbătrânirea ca o boală pentru care trebuie să se găsească un leac.
Acest leac nu vine însă sub forma unor pastile. Secretul tinereții fără bătrânețe, spune acesta, este ieșirea din zona de confort, disconfortul, fiind, de fapt, cheia prelungirii vieții.
„Concluzia este că trebuie să-ți scoți corpul din zona de confort. Problema cu lumea de astăzi este că vrem doar să fim relaxați și hrăniți. Nu vrem să simțim disconfort și asta duce la o mulțime de probleme.
Dacă nu îi spunem întotdeauna corpului nostru că lucrurile ar putea fi problematice, trupurilor noastre nu le pasă – nu luptă împotriva bolilor; nu luptă împotriva îmbătrânirii”, a explicat Sinclair pe podcastul Rich Roll.
Te-ar putea interesa și: Alimentele esențiale care nu trebuie să-ți lipsească din cămară. Specialiștii de la Harvard explică de ce
Omul de știință a adăugat că tehnicile la care putem apela pentru a ne învăța organismul să oprească sau să încetinească procesul de îmbătrânire nu sunt noi, au fost dezbătute de multe ori în trecut. Concluzia a fost, de cele mai multe ori, „starea de disconfort”.
Sinclar a punctat că un prim pas important este să începem să mâncăm mai rar.
„Cred că cel mai important lucru pentru creșterea stării de sănătate, dacă ar fi un singur lucru pe care l-aș putea spune, ar fi să mănânc mai rar”, a spus el, adăugând: „Nu mânca trei mese pe zi”.
Un alt element ce nu ar trebui să ne lipsească din rutina zilnică este mișcarea. Pe lista recomandărilor apare și un somn de bună calitate, limitarea consumului de carne și postul.
„80% din sănătatea noastră la bătrânețe se datorează stilului nostru de viață și modului în care trăim; doar 20 la sută sunt genetice”, a mai spus specialistul.
Te-ar putea interesa și: Secretele unei vieți fericite. Ce dezvăluie un studiu de la Harvard
Dacă oamenii ar putea să aplice aceste sfaturi, profesorul de la Harvard spune că „o lume în care oamenii ar putea trăi până la 250 de ani și să se aștepte să joace tenis la 120 de ani” este „realizabilă”.
„Nu există niciun motiv pentru care să nu putem face asta cu ingeniozitatea noastră”, a spus el, conform The Independent.