Românii încearcă să mănânce sănătos, chiar dacă nu prea au resursele financiare necesare pentru asta. Acum, oamenii de știință au anunțat care sunt cu adevărat alimentele esențiale care nu trebuie să-ți lipsească din cămară. Nu sunt așa de scumpe, iar specialiștii de la Harvard explică de ce sunt așa de bune.
Universitatea Harvard a anunțat care sunt cele mai sănătoase alimente, în urma unor studii făcute de curând.
Prin urmare, oamenii de știință au ajuns la concluzia că cele mai sănătoase alimente sunt leguminoasele, aici intrând: lintea, fasolea și năutul.
Instructorul clinic Monique Tello și cercetătorul Rano Polak au explicat într-un articol că leguminoasele sunt „incredibil de hrănitoare, bogate în proteine și fibre, sărace în grăsimi și încărcătură glicemică”.
În plus, aceștia susțin că „o dietă bogată în leguminoase este legată de un risc mai mic de a dezvolta obezitate, diabet, hipertensiune arterială, colesterol crescut, boli de inimă sau accident vascular cerebral”, potrivit „El Confidencial”.
Au ajuns la această concluzie după un prim studiu care a inclus participarea a peste 100 de persoane cu diabet de tip doi. Timp de trei luni subiecții au mâncat o cană de leguminoase în fiecare zi.
În acest timp s-a observat reducerea semnificativă a tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol, a zahărului din sânge, a grosimii taliei, precum și scăderea greutății corporale.
Un al doilea studiu, a analizat efectul consumului unei cani de leguminoase pe zi timp de zece săptămâni la 550 de persoane cu diferite probleme medicale. Experții au constatat o scădere de 2,25 puncte în medie a tensiunii arteriale.
Cercetătorii de la Universitatea Harvard se referă și la un al treilea studiu, care a implicat 250 de persoane care au mâncat leguminoase în fiecare zi timp de trei săptămâni. Efectul a fost, de asemenea, foarte pozitiv, deoarece nivelurile de colesterol LDL (rău) au fost reduse în medie cu 8 puncte.
Leguminoasele sunt o sursă bogată de fibre vâscoase solubile, care încetinesc absorbția în intestinul subțire și leagă anumite molecule legate de colesterol. Din acest motiv, au o încărcătură glicemică foarte scăzută.
Sunt excelente pentru reducerea glicemiei și a colesterolului. În plus, sunt bogate în proteine de origine vegetală, astfel încât consumul lor este foarte important, mai ales pentru vegani și vegetarieni.
Nu în ultimul rând, aportul mare al vitaminelor B din leguminoase face ca consumul acestora să aibă grijă de sănătatea sistemului nervos și imunitar.
Astfel, oamenii de știință recomandă să consumăm două până la patru porții de leguminoase pe săptămână.