Economia românească suferă în această perioadă, iar pierderile sunt masive. Acesdt lucru se reflectă, din păcate, și în bugetul pentru anul în curs. Printre cele mai afectate ramuri ale economiei, HoReCa, încearcă să obțină de la guvernanți o modalitate de redresare. Tocmai din acest motiv în această perioadă au loc întâlniri între reprezentanții HoReCa și premierul Florin Cîțu.
Încă de anul trecut, după deciderea închiderii tuturor afacerilor din HoReCa, reprezentații acestora au cerut imperativ ajutor financiar din partea Guvernului. Din păcate totul a rămas la stadiul de promisiune, iar odată cu elaborarea noului buget a murit și ultima speranță de ajutor. Acum, însă, reprezentanții HoReCa au venit cu propuneri clare către guvernanți pentru a-și putea redeschide în siguranță afacerile.
Pe tot parcursul anului trecut pierderile au fost cu 80% mai mari decât cifra de afaceri a anului 2019. Dacă adăugăm aici și numărul de concedieri, atunci pierderile sunt și mai mari, de ordinul a câtorva milioane de euro.
În întâlnirea de astăzi dintre reprezentanții HoReCa și premierul Florin Cîțu s-a pus problema implementării a unor noi condiții pentru clienți. Aceste propuneri ar putea intra învigoare după data de 1 iunie, dată anunțată ca moment al începerii relaxării în România.
”Am discutat cum putem funcționa mai deschis începând cu data de 1 iunie. Asta înseamnă posibilitatea de a funcționa la interior cu o anumiă capacitate, între 30 și 50 la sută. Totodată pregătirea industriei ospitalității în sensul în care angajații din HoReCa vor avea prioritate la vaccinare.
Și acum lucrăm într-un grup de lucru, cu comitetul de vaccinare, în așa fel încât toți angajații care doresc să se vaccineze să poată avea acces la vaccin mai facil, astfel încât clienții care doresc să iasă la restaurant sau în hotel să aibă siguranța că angajații sunt vaccinați”, a spus Dragoș Petrescu, președintele asociației HORA.
O altă propunere ar fi suportarea de către HoReCa a 50% din costurile cu testarea viitorilor clienți. În același timp s-a pus problema și de condiționarea accesului clienților în restaurante. Astfel că cei vaccinați vor putea intra în restaurante, iar cei care nu fac dovada vaccinări sau a testării vor rămâne pe terasele restaurantelor.
Recent oficialii UE anunțau că din data de 14 mai vom putea fi folosite certificatele verzi. Certificatul verde digital va facilita circulația liberă în condiții de siguranță în interiorul UE în timpul pandemiei COVID-19.
Certificatul va fi o dovadă că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ al testului sau a fost recuperată de COVID-19. Acesta va fi disponibil, gratuit, în format digital sau pe hârtie.
Acesta va include un cod QR pentru a asigura securitatea și autenticitatea certificatului. Data la care vor putea fi folosite a fost anunțată ca 14 mai. În acest context reprezentanții HoReCa spun că și aceste certificate vor putea garanta accesul clienților în restaurantele, barurile sau cluburile din România.
”În Europa deja se experimentează proiecte în care să poți avea acces facil cu certificat verde. Dar și cu testare rapidă, pentru că nu toată lumea dorește să se vaccineze. Nu e vorba de obligativitatea de a te vaccina. Așadar, pe lângă vaccinare, luăm în considerare testarea pe costurile operatorilor. Deci nu discutăm de un potențial cost pentru cetățenii României. Există posibilitatea să putem lua în considerare ca acei clienți care vin în siguranță să poată lua masa chiar în interior.
Dacă nu dorești să te vaccinezi nu e nicio problemă. Dacă nu dorești să te testezi iarăși nu e nicio problemă. Atunci va trebui să te menții în siguranță și să respecți regulile actuale. Să stai pe terasă și astfel poți lua și tu masa. Deci nu vorbim de discriminare. Vorbim de posibilitatea fiecărui cetățean de a-și putea organiza o nuntă, un botez sau de a putea funcționa la interior cu restricții, dar restricții mai lejere.”, a mai declarat Dragoș Petrescu, președintele asociației HORA.