21 nov. 2021 | 08:31

Cum pot încasa românii pensiile private, de fapt. Sunt 3 situații în care li se permite

News
Cum pot încasa românii pensiile private, de fapt. Sunt 3 situații în care li se permite

Românii care vor să beneficieze de pensii private trebuie să știe că există trei situații în care li se permite să facă asta. Deja peste 100.000 de participanți au primit mai mult de un miliard de lei. Iată cum trebuie procedat.

În ce situații poți încasa o pensie privată

Dacă vrei să ieși la pensie și te bate gândul să ți-o faci privată, este necesar să știi anumite informații înainte de a face acest pas. Totuși, ca o încurajare, fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu + Pilonul III facultativ) au realizat deja plăţi în valoare de peste 1 miliard de lei către un număr de aproape 115.000 de români, de la înfiinţare şi până la finele lunii septembrie 2021, anunță Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

115.000 de români au primit deja peste 1 miliard de lei

O bună parte din sumă a fost plătită de fondurile de pensii private obligatorii (605 milioane de RON), restul fiind plătit de fondurile de pensii private facultative (397 milioane de lei). Diferența este la numărul plăţilor efectuate: 59.000 la Pilonul II, faţă de 55.000 la Pilonul III.

„Depăşirea unui volum de plăţi de 1 miliard de lei pentru beneficiarii legali ai fondurilor de pensii private este un jalon important al poveştii de succes pe care o reprezintă sistemul de pensii private din România. Valoarea plăţilor făcute şi ritmul în creştere al acestora pe măsură ce populaţia înaintează în vârstă sunt rezultatul unui sistem funcţional, a lichidităţii fondurilor şi al performantei investiţionale avute de la înfiinţare”, a declarat Radu Crăciun, preşedintele APAPR, potrivit Adevărul.

Ce spune Codul fiscal

Legislația prevede că participanţii şi/sau moştenitorii acestora pot primi plăţile din partea fondurilor de pensii, fie ca sumă unică, fie sub formă de rate egale pe o durată de cel mult cinci ani. Singura sarcină fiscală asupra veniturilor încasate de la un fond de pensii private este impozitul pe venit de 10%, aplicabil sumelor care depăşesc o bază neimpozabilă de 2.000 RON lunar, potrivit Codului fiscal în vigoare.

„Suma de un miliard de lei plătită deja de fondurile Pilon II şi Pilon III marchează tranziţia sistemului de pensii private către etapa de maturizare. Bineînţeles, tranziţia vă fi completă odată cu definitivarea cadrului pentru aplicarea legii de plată, unde mizăm pe susţinerea tuturor autorităţilor implicate. Prin plăţile realizate, în volume din ce în ce mai semnificative, sistemul îşi pune în aplicare misiunea socială, oferind românilor o sursă suplimentară de venit în momentul ieşirii la pensie”, a spus Andreea Pipernea, vicepreşedintele APAPR.

Sunt 3 variante în care poți cere pensie privată

Toți românii trebuie să știe că fondurile de pensii private (Pilonul II şi III) fac plăţi în următoarele situaţii:

1. Decesul participantului

Situația prevede că moştenitorii legali sau testamentari sunt beneficiari direcți ai participantului decedat şi pot revendica activul acestuia.

2. Invaliditate

În acest caz, plata către participantul (la Pilonul II sau III) rămas invalid se efectuează pe baza unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibilă, care să conţină precizări cu privire la incapacitatea de muncă a persoanei respective.

3. Pensionare

La Pilonul II, românii care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile Legii pensiilor, pot cere activul personal acumulat în contul de pensie privată.

Pe de altă parte, la Pilonul III, participanţii care au 60 de ani pot revendica activul personal acumulat în contul de pensie facultativă.

Digisport.ro
N-a pronunțat ”România”! Cum ne-a numit prim-ministrul din Kosovo, după scandalul de la București
Stirile PROTV
NATO și-a mobilizat avioanele de luptă după un atac masiv lansat de Rusia. Ploaie de rachete la granița Alianței
PlaySport
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
ProActual
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
EVZ.ro
Singura fotografie cu Sfinxul din Bucegi în 1896. Avea mustață și plete. Transformări uimitoare
Spynews.ro
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
PRO TV
”Cu Anca Dinicu mă sărut, cu Anisia Gafton mă însor, iar pe Alex Bogdan...” Declarațiile din culise ale unui coleg de scenă
Adevarul
Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat direct în tavan”
BZI.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Viva.ro
Vestea că Silviu Prigoană nu era, de fapt, căsătorit cu Mihaela i-a luat pe toți prin surprindere, dar asta nu e tot! S-au aflat detalii neașteptate acum: "Față de restul lumii...”