21 nov. 2021 | 08:31

Cum pot încasa românii pensiile private, de fapt. Sunt 3 situații în care li se permite

News
Cum pot încasa românii pensiile private, de fapt. Sunt 3 situații în care li se permite

Românii care vor să beneficieze de pensii private trebuie să știe că există trei situații în care li se permite să facă asta. Deja peste 100.000 de participanți au primit mai mult de un miliard de lei. Iată cum trebuie procedat.

În ce situații poți încasa o pensie privată

Dacă vrei să ieși la pensie și te bate gândul să ți-o faci privată, este necesar să știi anumite informații înainte de a face acest pas. Totuși, ca o încurajare, fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu + Pilonul III facultativ) au realizat deja plăţi în valoare de peste 1 miliard de lei către un număr de aproape 115.000 de români, de la înfiinţare şi până la finele lunii septembrie 2021, anunță Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

115.000 de români au primit deja peste 1 miliard de lei

O bună parte din sumă a fost plătită de fondurile de pensii private obligatorii (605 milioane de RON), restul fiind plătit de fondurile de pensii private facultative (397 milioane de lei). Diferența este la numărul plăţilor efectuate: 59.000 la Pilonul II, faţă de 55.000 la Pilonul III.

„Depăşirea unui volum de plăţi de 1 miliard de lei pentru beneficiarii legali ai fondurilor de pensii private este un jalon important al poveştii de succes pe care o reprezintă sistemul de pensii private din România. Valoarea plăţilor făcute şi ritmul în creştere al acestora pe măsură ce populaţia înaintează în vârstă sunt rezultatul unui sistem funcţional, a lichidităţii fondurilor şi al performantei investiţionale avute de la înfiinţare”, a declarat Radu Crăciun, preşedintele APAPR, potrivit Adevărul.

Ce spune Codul fiscal

Legislația prevede că participanţii şi/sau moştenitorii acestora pot primi plăţile din partea fondurilor de pensii, fie ca sumă unică, fie sub formă de rate egale pe o durată de cel mult cinci ani. Singura sarcină fiscală asupra veniturilor încasate de la un fond de pensii private este impozitul pe venit de 10%, aplicabil sumelor care depăşesc o bază neimpozabilă de 2.000 RON lunar, potrivit Codului fiscal în vigoare.

„Suma de un miliard de lei plătită deja de fondurile Pilon II şi Pilon III marchează tranziţia sistemului de pensii private către etapa de maturizare. Bineînţeles, tranziţia vă fi completă odată cu definitivarea cadrului pentru aplicarea legii de plată, unde mizăm pe susţinerea tuturor autorităţilor implicate. Prin plăţile realizate, în volume din ce în ce mai semnificative, sistemul îşi pune în aplicare misiunea socială, oferind românilor o sursă suplimentară de venit în momentul ieşirii la pensie”, a spus Andreea Pipernea, vicepreşedintele APAPR.

Sunt 3 variante în care poți cere pensie privată

Toți românii trebuie să știe că fondurile de pensii private (Pilonul II şi III) fac plăţi în următoarele situaţii:

1. Decesul participantului

Situația prevede că moştenitorii legali sau testamentari sunt beneficiari direcți ai participantului decedat şi pot revendica activul acestuia.

2. Invaliditate

În acest caz, plata către participantul (la Pilonul II sau III) rămas invalid se efectuează pe baza unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibilă, care să conţină precizări cu privire la incapacitatea de muncă a persoanei respective.

3. Pensionare

La Pilonul II, românii care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile Legii pensiilor, pot cere activul personal acumulat în contul de pensie privată.

Pe de altă parte, la Pilonul III, participanţii care au 60 de ani pot revendica activul personal acumulat în contul de pensie facultativă.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3 ori în timpul verii. Recolta va fi dublă, iar legumele mari și sănătoase
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Opinia medicului Cătălin Cîrstoiu, în cazul Florin Piersic. Procedura recomandată într-o astfel de situație
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Românii, obligați să dea BANII ÎNAPOI. Vor plăti integral, plus 15%. Iohannis a semnat azi
Capital.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
S-a aflat cu CÂND CRESC PENSIILE! Daniel Baciu a ANUNȚAT
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro