În cazul în care infecția cu noul coronavirus va provoca decese în România, protocolul de manipulare prevede măsuri stricte de protecție. Cum pot fi înmormântate persoanele care trec în neființă din cauza COVID-19?
Dacă infecția cu virusul COVID-19 va provoca decese în țară, protocolul de manipulare a cadavrelor prevede măsuri stricte de protecție. Măsurile apar în Ordin pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2), semnat de Horațiu Moldovan – secretar de stat în Ministerul Sănătății – și publicat aseară în Monitorul Oficial.
Cadavrul nu va putea fi văzut decât de cel mult doi membri ai familiei, care vor fi nevoiți să poarte echipament de protecție, și nu va putea fi atins decât cu mănuși de protecție. Cadavrul se bagă în saci, se dezinfectează cu produse biocide, apoi ajunge în sicriul, care va fi sigilat. Înhumarea se face în cel mai scurt timp și sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia.
„Acel timp de aglomerare de persoane, ca și o altă activitate socială în care densitatea populației este foarte mare într-un spațiu foarte mic. Dacă la înmormântare participă o persoană care nu știe că este infectată cu acest virus, va îmbolnăvi pe toată lumea. În general, la înmormântări participă persoanele în vârstă, cu o sănătate deja afectată. Felul în care este ceremonialul tradițional ortodox în România, felul în care oamenii își iau ”la revedere” de la persoana draga atunci când pleacă, toate implică atingere. Astfel, s-a luat o măsură de siguranță sanitară pentru binele tuturor”, a declarat Ioana Stăncel, expert sănătate publică, în direct, la Digi 24.
„Ar trebui, ca atunci când se anunță decesul și se dă certificatul medical constatator al decesului, ar trebui și acesta, la rândul lui, să aibă o anexă cu extrasul din ordinul ministrului Sănătății privind felul în care se va face înhumarea”, a completat specialistul.