Pensionarii care sunt în acelaşi timp şi angajaţi ori profesionişti, în perioada stării de urgenţă, pot primi, dacă rămân fără muncă, şomaj tehnic sau indemnizaţie de profesionist.
În perioada stării de urgență, pensionarii care sunt în acelaşi timp, şi angajați ori profesioniști, pot primi, în cazul în care rămân fără serviciu, șomaj tehnic din banii statului ori indemnizaţia de profesionist, arată un act normativ al Guvernului, care a intrat în vigoare de puţin timp, scrie avocatnet.ro. În plus, de aceste drepturi pot beneficia şi persoanele încadrate în grad de handicap.
De fapt, pe lângă multe alte măsuri ce se aplică în această perioadă dificilă, generată de epidemia de coronavirus, OUG nr. 53/2020, document ce a intrat în vigoare marţi, arată că şi pensionarii care lucrează pot primi bani de la stat dacă rămân fără servici.
În afară de pensionarii angajaţi, şi cei ce activează în continuare ca persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale, familiale ori alte categorii de liber profesionişti pot apela la indemnizaţiile de ajutor financiar pentru că şi-au întrerupt activitatea în perioada stării de urgenţă.
În plus, OUG nr. 53/2020 permite şi persoanelor încadrate în grad de handicap care muncesc, indiferent de formă, salariat sau profesionist, să solicite fie indemnizaţie de şomaj tehnic, fie indemnizaţie pentru profesionişti, în funcţie de situaţa în care se află persoana respectivă.
După cum se stipulează în OUG 30/2020, pe timpul şomajului tehnic, angajatorul trebuie să achite salariatului o indemnizație de 75% din salariul de bază, banii primiţi de firme de la stat acoperind indemnizaţia de şomaj tehnic doar în limita a 75% din câştigul salarial mediu brut şi doar pe perioada în care este valabilă starea de alertă.
De asemenea, dacă activitatea celor vizaţi a fost întreruptă ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus, pe perioada stării de urgență, PFA-urile şi alţi profesionişti pot solicita de la stat o indemnizație de 75% din câștigul salarial mediu brut (aproximativ 4.072 de lei – valoarea brută), potrivit OUG 30/2020.