Persoanele fizice pot investi începând cu ziua de miercuri, 1 iulie 2020, în 4 noi emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur, cu scadențe la 1, 2, 3 și 5 ani, cu dobânzi de 3,5%, 4%, 4,25% și 4,75%. Prin randamentele oferite, aceste emisiuni reprezintă o variantă de economisire avantajoasă pentru români.
Statul se împrumută de la români oferind dobânzi atractive. Persoanele fizice pot investi începând cu ziua de miercuri, 1 iulie 2020, în 4 noi emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur. Acestea au scadențe la 1, 2, 3 și 5 ani, iar dobânzile sunt de dobânzi de 3,5%, 4%, 4,25% și 4,75%. Aceste emisiuni ar reprezneta o variantă de economisire avantajoasă și sigură pentru români.
Titlurile de stat sunt disponibile la vânzare între 1-31 iulie de la unitățile Trezoreriei Statului și între 1-29 iulie prin Compania Națională Poșta Română pentru mediul rural și 1-30 iulie pentru mediul urban prin Compania Națională Poșta Română.
Pot cumpăra emisiuni de titluri de stat doar persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. De asemenea, a fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni.
Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere. Titlurile de stat scoase la tranzacționare începând cu data de 1 iulie 2020 sunt în forma dematerializată şi au valoare nominală de 1 leu. Dobânda va fi plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.
De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și pot fi răscumpărate în avans. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitatea.
De asemenhea, emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe parcursul anului 2020, iar maturitățile pentru fiecare emisiune vor fi hotărâte în funcție interesul manifestat de cumpărători/investitori. Alternativa de economisire a Ministerului Finanțelor Publice se bucură de un interes crescut al populației din România, având în vedere că veniturile provenite din dobânzi sunt neimpozabile.