Cum pot avea acces moştenitorii de drept la informaţiile bancare. Detaliul de care mulţi nu au habar

de: Ștefan R. Apostol
21 05. 2024

Până acum nu existau reglementări clare cu privire la accesul moștenitorilor la informaţiile bancare. Dar, conform ÎCCJ, care a dat o decizie în acest sens, acum se stabilește clar cum pot avea acces moştenitorii de drept la informaţiile bancare.

Decesul unui membru al familiei, și accesul la conturile bancare

Atunci când o persoană moare, există o mulțime de lucruri care trebuie rezolvate. Unul dintre aceste lucruri nerezolvate este închiderea conturilor bancare ale persoanei decedate, de exemplu, conturi curente, conturi de economii, conturi de pensii, etc.

Complexitatea acestui proces va depinde de o serie de factori, inclusiv de natura contului, de exemplu, este un cont bancar de plată la deces, și dacă nu cumva, este un cont comun, și dacă moștenitorilor de drept li s-a acordat sau nu autoritatea legală de a gestiona contul, printre altele.

În principiu, spun specialiștii în drept civil, obținerea accesului la contul bancar al unei persoane decedate poate fi simplă, mai ales dacă există un titular de cont comun sau dacă titularul contului decedat a desemnat un beneficiar de plată la deces.

Cu toate astea, recomandarea specialiștilor în drept civil este ca moștenitorii de drept să lucreze îndeaproape cu un avocat specializat în succesiuni după decesul unei persoane dragi, ca măsură de precauție pentru a se asigura că drepturile de beneficiar sunt respectate în timpul procesului de administrare și pentru a soluționa rapid orice litigiu succesoral care ar putea apărea.

ÎCCJ stabilește cum pot avea acces moştenitorii de drept la informaţiile bancare

Așa cum precizam la început, până de curând nu existau reglementări clare asupra acestui aspect. Numai că, Înalta Curte de Casație și Justiție a luat recent o decizie în aest sens, explicând în mod clar cum pot avea acces moştenitorii de drept la informaţiile bancare.

După cum bine se știe, datele unui client al unei bănci sunt sub protecția secretului bacnar. Asta înseamnă că, fără o sentință și o decizie judecătorească, nimeni nu poate avea acces la aceste informații, nici chiar membrii familiei, mai ales dacă conturile sunt numai pe numele persoanei în cauză.

Mergând mai departe cu logica, inclusiv în cazul în care persoana de drept, deținătoare a unuia sau mai mulot conturi, decedează, moștenitorii de drept nu aveau acces la aceste date, până la decizia luată de ÎCCJ.

Magistrații stabilesc detaliul de care mulţi nu au habar

În baza acestei decizii se crează, astfel, un precedent, prin care se explică cum pot avea acces moştenitorii de drept la informaţiile bancare. Totul a plecat de la un caz concret aflat pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Galați, care au trimis spre soluționare magistraților ÎCCJ, care au făcut anunțul, prin decizia din acest litigiul.

Prin sentința dată ieri de către magistrați se crează astfel un precedent, asta însemnând că și în viitoare situații asemănătoare, moștenitorii de drept ar putea cere accesul la datele și informațiile bancare al rudei decedate, mai ales dacă aceasta este de gradul I. În acest sens, magistrații ÎCCJ anunțau și care este decizia definitivă în speța de față, declarând că:

„Moştenitorii titularului de cont decedat au dreptul să obţină furnizarea, de către instituţiile bancare, a informaţiilor protejate de secretul bancar, pentru perioada anterioară decesului, numai în măsura în care justifică scopul pentru care le pretind.

Pentru a se asigura interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către toate instanţele judecătoreşti, procurorul general, din oficiu sau la cererea ministrului justiţiei, Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, colegiile de conducere ale curţilor de apel, precum şi Avocatul Poporului au îndatorirea să ceară Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să se pronunţe asupra problemelor de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti”, arată instanța supremă.

În baza acestei sentințe definitive a forul superior al magistraților, și după publicarea ei în Monitorul Oficial, devine cadrul în baza căruia moştenitorii de drept vor putea avea la informaţiile bancare, dar numai în baza unor dovezi concrete.