Traian Băsescu a devenit vedeta acestor zile, astfel că decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), împreună cu problemele de sănătate semnalate de fostul președinte au reprezentat subiecte de interes național. În cursul zilei de ieri, Traian Băsescu a dezvăluit care este starea sa de sănătate și ce s-a întâmplat după ce i s-a făcut rău, în timp ce se afla la Parlamentul European din Bruxelles. Acesta a explicat, de asemenea, de ce nu a putut să trimită niciun mesaj public după ce a fost declarat oficial colaborator cu Securitatea ca poliție politică.
Starea de sănătate a fostului președinte al României nu este una foarte bună, însă acesta este convins că va trece cu bine peste toate provocările apărute în ultima perioada. Acesta se afla în Parlamentul European de la Bruxelles, urmând să primească decizia definitivă ICCJ, atunci când i s-a făcut rău și a fost dus de urgență la un spital din Bruxelles.
Evenimentul a avut loc cu jumătate de oră înainte ca europarlamentarul să afle că a fost declarat oficial colaborator cu Securitate ca poliție politică, fiind decăzut din drepturi. Reacția sa după decizia judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție a fost absentă, din acest motiv fiind exprimate multe speculații și acuzații pe scena politică românească.
Traian Băsescu a explicat în cursul serii de joi că el a aflat de decizia Curții după ce a ajuns la spital, dar fiind supus mai multor investigații medicale, acesta nu a putut să ia legătura cu nimeni, nici măcar cu familia. Traian Băsescu a transmis că nu a fost internat la Terapie Intensivă în timpul internării în Bruxelles, însă acesta a fost diagnosticat cu pneumnonie acută.
Înainte de vizita la Bruxelles, fostul președinte fusese internat la Spitalul Militar, acolo unde fusese ținut sub tratament pentru diagnosticul de bronhopneumonie acută.
După internarea în spitalul din Bruxelles, Traian Băsescu nu a avut nicio persoană apropiată alături, iar cu familia a putut comunica abia a doua zi. Fostul președinte a transmis care a fost motivul pentru care nu a putut comenta public decizia ICCJ imediat după publicare.
„Mi s-a făcut rău cu jumătate de oră înainte de emiterea comunicatului (n.r. prin care anunța că va contesta la CEDO sentința ÎCCJ de colaborare cu Securitatea). Eram în Parlamentul European, a venit medicul Parlamentului, au văzut că nu mă pot stabiliza și m-au dus cu salvarea la spital. Eu am aflat la spital sentința ÎCCJ.
Probabil că ar fi putut (să dau un mesaj – n.r.), dar eram singur în rezervă. N-aveam la mine nimic, niciun mijloc de comunicare n-aveam, că am fost întâi internat la urgente acolo și pe urmă, după ce m-au stabilizat, m-au băgat imediat în programul de investigații. Mă mutau cu patul la diverse aparate să constate care e diagnosticul, care cauza, deci nu prea era o zi în care să mă ocup de altele. (…)
Nu (familia nu a fost în contact – n.r.). În prima zi, nu. Abia în a doua zi (…). Deci n-am avut cum să
comunic și n-a fost nimeni pe lângă mine dintre cei care ar fi putut să comunice. Cum va spuneam, am fost un singuratic de felul meu.”, a spus Traian Băsescu la România TV, în emisiunea lui Victor Ciutacu.
Spre surprinderea tuturor, Traian Băsescu și-a asumat toate acuzațiile care au dovezi clare privind colaborarea acestuia cu Securitatea. Mai exact este vorba despre documentele care prezintă înscrisul fostului președinte. De asemenea, Traian Băsescu respinge documentele și dovezile care au fost scrise alte persoane, vizând numele acestuia în ele.
„În primul rând, vreau să fie foarte clar că îmi asum toate documentele care sunt scrise de mine. Toate documentele care au scrisul meu mi le asum şi îmi asum responsabilitatea pentru ele. Îmi asum responsabilitatea că reflectă lucrurile adevărate. Nu sunt inventate sau fabricate. Resping categoric şi nu îmi însuşesc documente scrise de alţii”, a transmis fostul șef al statului, potrivit sursei citate.
Traian Băsescu a fost întrebat de Victor Ciutacu dacă va respecta în integralitate decziiile ÎCCJ privind mutarea din casă în 60 de zile și a restului privilegiilor de la care a fost privat.
„Vă pot spune ce voi face în continuare. Mă voi adresa CEDO. O să fiu judecat pe ceea ce eu am scris. S-ar putea să constatăm că nu am avut parte de un proces corect. Nu ştiu. Vom vedea. Al doilea lucru, voi face toate demersurile necesare pentru a constata dacă legea de modificare a legii 406 este constituţională.
Asta vă pot spune cu certitudine. Am şi eu obligaţii faţă de ce am fost. Am fost preşedinte al României. Am dreptul să apăr drepturile unui preşedinte al României, dar decent, în limita legii, nu venind la televizor să-mi latru mânia. Nu sunt mânios, ci tratez lucrurile aşa cum sunt”, a spus Traian Băsescu.
De asemenea, fostul președinte a explicat că va cumpăra un apartament de trei camere ca marjă de siguranță, urmând ca mai apoi să afle deciziile instituțiilor publice la contestațiile pe care le va face.
„Lucrul la care eu m-am gândit în mod cert e să-mi găsesc o locuinţă, o variantă, o alternativă la această locuinţă. Aşa am stabilit cu soţia, să căutăm un apartament.
Toţi banii mei şi veniturile mele le-am investit în titluri de stat, ori ca să materializez cumpărarea unui apartament va trebui la un moment dat să cer băncii să scoată la vânzare titlurile de stat pe care le am sau o parte din ele ca să pot să cumpăr apartamentul.
Lucrurile sunt relativ simple. Nu voi sta să aştept cumpărarea apartamentului legat de termenele de la CCR. Voi cumpăra acest apartament ca măsură de siguranţă”, a mai spus Băsescu.