Cum plantezi ceapa toamna, de fapt. Pașii corecți care te ajută să ai o recoltă bogată

Cum plantezi ceapa toamna, de fapt. Pașii corecți care te ajută să ai o recoltă bogată
Cum plantezi ceapa toamna, de fapt. Pasii corecti care te ajuta sa ai o recolta bogata

Dintre toate legumele verzi din grădină, ceapa se mândrește cu cel mai vechi pedigree. Semințele acestei plante au fost găsite în mormintele egiptenilor antici. Având o vechime de peste cinci milenii, ele oferă dovezi convingătoare că ceapa există de ceva vreme. Pentru a profita de beneficiile sale pentru sănătate, află cum plantezi corect ceapa toamna. Sunt câțiva pași simpli care îți asigră o recoltă bogată.

Ce trebuie să știi dacă plantezi ceapa toamna

Ceapa de astăzi este cultivată aproape oriunde plouă, adică în majoritatea locurilor! Este o plantă care se află în topul preferințelor grădinarilor datorită modului ușor în care se plantează. Află cum să faci acest lucru în mod corect și care sunt pașii de urmat, pentru a te bucura de rezultate primăvara devreme.

Mai întâi de toate, trebuie să știi că ceapa preferă un sol cu pH cuprins între 6 și 7, dar și unul umed, așa că este indicat solul reavan. Pentru rezultate cât mai bune, ar trebui să cultivi această legumă în solurile luto-nisipoase, lutoase sau aluviale.

Pași de urmat pentru o recoltă bogată

Solul în care urmează să plantezi ceapa trebuie pregătit înainte. Primul pas este să faci o arătură la o adâncime de 25-30 cm. O regulă pe care trebuie să o ai mereu în vedere este că săpatul se face toamnă, înainte de înființarea culturii.

O altă regulă de care să ții cont atunci când vrei să plantezi ceapa este rotația culturilor. Ceapa trebuie cultivată pe o suprafață pe care nu ai mai plantat nimic în ultimii doi ani. După ce ai făcut arătura adâncă de 25-30 cm, mărunțește solul cu o motosapă sau sapă pământul.

Plantează ceapa toamna, ca să te bucuri de ea primăvara

Toți grădinarii începători trebuie să știe că această operațiune trebuie făcută în perioada 15 septembrie – 15 octombrie. Explicația este destul de simplă. Leguma se plantează mai devreme, pentru a te asigura că bulbii vor prinde rădăcini și vor rezista în sezonul rece.

Dacă locuiești într-o zonă a țării unde temperaturile sunt plăcute mai mult timp, poți planta ceapa până în luna noiembrie. Odată ce dă înghețul, acest procedeu ia sfârșit deoarece bulbii de ceapă vor fi afectați de temperaturile sub -8 grade Celsius. În acest caz, amână plantarea cepei pentru la primăvară.

Reguli extrem de importante pentru orice grădinar

Următorul pas este distanța de plantare. Dacă ții cont de această regulă, legumele tale se vor dezvolta în mod corect. Drept urmare, bulbii de ceapă trebuie puși la o distanță de 5 cm, pe același rând, și la o distanță de 25 cm între rânduri.

Ce mai trebuie să faci este să sapi șanțurile de plantare. Acestea trebuie să aibă o adâncime de 3-4 cm. Pe o suprafață mică, ceapa se plantează manual, cu mâna. Dacă optezi pentru o suprafață mai mare, atunci folosește o mașină de plantat.

După ce plantezi ceapa, bătătorește pământul, pentru a proteja bulbii de temperaturile scăzute din timpul iernii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI