Anul acesta avem parte de niște sărbători deosebite, dar cu toată vâltoarea de griji care ne înconjoară tot puteam să ne bucurăm de ce a mai rămas. Ce măsuri trebuie să-ți iei anul acesta pentru petrecutul Crăciunului?
Sărbătorile de anul acesta sunt atipice, dar sfatul specialiștilor este să nu uităm de fericirea din jurul sărbătorilor de iarnă și de bucuria de a trăi pur și simplu, chit că mesele nu vor mai fi lungi, iar familia nu se va mai aduna ca pe vremuri, din toate colțurile lumii/țării. Trebuie să păstrăm același tonus, deși condițiile sunt altele. Activitățile în aer liber rămân cele mai potrivite vremurilor noastre.
Cifrele privind infectările și decesele de pe teritoriul României nu contenesc să scadă, iar situația nu se știe cât va mai dura sau dacă vom putea să călătorim între orașe în a doua jumătate a lunii decembrie 2020. Dacă trendul descrescător își va face apariția mai apăsat până în perioada Crăciunului, șansele sunt să rămânem la aceleași restricții. Dacă lucrurile se înrăutățesc, cel mai probabil sunt prevăzute măsuri mai drastice.
„Trebuie să ne menţinem, totuşi, bucuria de a petrece sărbătorile de iarnă într-un spirit tonic, asta ne va ajuta să mergem înainte”, spune profesor doctor Doina Azoicăi, medic primar în Epidemiologie şi preşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie. „Recomand ca oamenii să se întâlnească în încăperi mai mari, să fie mai puţine persoane în încăpere”, spune profesorul Silviu Gurlui, conferenţiar la Facultatea de Fizică Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.
„În mediul familial, contactele sunt obişnuite, deci membrii familiei sigur că au mai avut contacte, s-au mai întâlnit, ţin legătura”, mai detaliază acesta. O atenție mai mare trebuie să aibă toată lumea la vizita celor vârstnici din familie. „Dacă se vor întâlni vârstnicii cu tinerii sau cu copiii, să nu aibă o rată lungă de timp, nu sub 15 minute, dar mai multă de o oră nu ar fi potrivit”, atenționează Doina Azoicăi.
„Limitele generale le știm deja: masca cred că va fi și atunci, distanțarea va fi și atunci, limitele la activitățile în spațiile închise vor fi și atunci, cel mai probabil. Dacă vor fi și alte măsuri, asta n-am cum să prezic de pe acum. Important e să sesizăm cu toții că n-avem cum să avem o sărbătoare similară cu cea din 2019. Fiecare calculează riscul pe care vrea să și-l asume. Noi încercăm să limităm riscul de răspândire în spațiile publice, la locul de muncă, dăm sfaturi pentru spațiile private, dar acolo nu avem cum să mergem să controlăm, nici nu este normal. Acolo depinde de fiecare persoană și de cât de mult conștientizează riscul cu care se confruntă”
Raed Arafat