Când se redeschid piețele. Ce restricții trebuie să respecți acum

Când se redeschid piețele. Ce restricții trebuie să respecți acum
Când se redeschid piețele în spațiile închise

Vineri, la finalul ședinței de Guvern, șeful DSU Raed Arafat a anunțat că piețele agroalimentare, închise la începutul lunii noiembrie, se vor putea redeschide începând cu acest weekend.

Ce restricții trebuie respectate acum

În Monitorul Oficial, a fost publicat ordinul ministrului al Sănătății cu privire la modul în care vor putea funcționa piețele în următoarea perioadă.

”Ordinul stabilește modalitatea în care se va desfășura activitatea în interiorul piețelor redeschise și bineînțeles, din punct de vedere al sănătății publice, care va fi modul în care va fi circulația, care vor fi regulile în interior”, a explicat Raed Arafat.

La începutul şedinţei de Guvern, premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul va modifica HG privind starea de alertă, pentru redeschiderea piețelor în condiții de protecție sanitară. El a menționat că decizia de redeschidere a piețelor se va aplica odată cu publicarea HG în Monitorul Oficial, alături de ordinele miniștrilor Sănătății și Agriculturii privind regulile de protecție sanitară.

Accesul clienților în piețe este limitat

Conform documentului, piața trebuie să aibă trasee separate de intrare-ieșire pentru clienți, iar accesul acestora este permis doar în limita a 50% din capacitatea halei. Totodată, ușile pieței trebuie să fie în permanență deschise. De asemenea, clienții trebuie să poarte mască de protecție și să-și dezinfecteze mâinile înainte de intrarea în piață și vor trece mai întâi printr-un triaj observațional.

Celor care prezintă simptome de afecțiune respiratorie (tușesc sau strănută) li se interzice accesul în piață. Standurile producătorilor trebuie să aibă panouri transparente, iar vânzătorii să poarte în permanență mască și mănuși de protecție.

Închiderea piețelor care funcționau în spații închise

Din 9 noiembrie, odată cu impunerea unui nou set de restricții, activitatea piețelor care funcționau în spații închise a fost suspendată. Ca să vină în ajutorul micilor producători, primăriile au mutat piețele în spații în aer liber, în parcări sau pe trotuare, acolo unde a permis spațiul.

Potrivit autorităților, această măsură a fost luată pentru că în piețe regulile sanitare și de distanțare fizică nu sunt respectate. Măsura a atras însă critici și nemulțumiri din partea producătorilor, mai ales din cauza vremii care s-a răcit și au fost nevoiți să-și vândă marfa în frig.

La data de 10 noiembrie, a fost adoptat amendamentul PSD conform căruia, pe durata stării de alertă, piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, talciocurile își vor putea continua activitatea, cu respectarea măsurilor de distanțare socială și protecție sanitară, potrivit Agerpres.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI