Află cum obții extrasul de carte funciară fără să fii nevoit să stai la cozi interminabile la ghișee, în fața unor funcționari publici plictisiți de prea mult stat degeaba. În sfârșit, ai șansa să obții documentul online, direct pe telefon sau pe un computer.
Cartea funciară este importantă deoarece cuprinde evidența juridică integrală și exactă a imobilelor, proprietatea persoanelor fizice și juridice din aceeași localitate. Până acum, persoanele care aveau nevoie de aceasta, erau nevoite să stea cu orele la ghișee.
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) îți vine în ajutor și îți dă posibilitatea de a comanda extrasul de carte funciară. Tot ce trebuie să faci este să accesezi acest site.
Din păcate, pentru moment, extrasul este singurul document pe care-l poți obține online. Ca să beneficiezi de acest serviciu, trebui să-ți faci un cont pe ePayment ANCPI. După cum îți dai seama, extrasul o să te coste, dar suma este mică.
Ca să-ți faci cont online, sunt necesare datele personale ale persoanei fizice/ juridice care se înscrie, printre care adresa unde locuiești, numărul de telefon și codul numeric personal (site-ul cere și introducerea seriei și numărului de buletin, dar nu sunt obligatorii pentru autentificare).
În final, pentru autentificare n-o să ai nevoie decât de adresa de email, care poate ține locul numelui de utilizator și de o parolă.
Trebuie să te înregistrezi online, deci să ai un cont, astfel, poți beneficia de toate serviciile puse la dispoziție de ANCPI. Problema este că, după cum am mai menționat, obținerea extrasului de carte funciară e singura operațiune disponibilă.
Ca să obții acest extras, trebuie să-l comanzi, la fel ca atunci când vrei să cumperi un produs dintr-un magazin online. Odată ce ai dat comanda extrasului, acesta va fi trimis într-un coș de cumpărături (virtual, evident). Ca să ajungă acolo, trebuie să apeși pe Adaugă în coș.
Acesta poate fi verificat din bara de sus a paginii, unde îți sunt afișate toate comenzile. Pasul următor este să configurezi extrasul respectiv.
Ca să configurezi extrasul, trebuie să introduci următoarele date: detaliile de localizare ale imobilului (județul și unitatea administrativ teritorială) și identificatorii imobilului (numărul de carte funciară, numărul cadastrului și numărul topografic). Urmează alegerea metodei de livrare. Configurarea e completă abia atunci când butonul Configurează devine verde.
Pentru a obține documentul trebuie să achiți o taxă de 20 de lei, în măsura în care vrei ca emiterea acestuia să se facă în două zile. Dacă ai nevoie de el urgent, prețul este de 100 de lei. Asta înseamnă că intri în posesia lui în 24 de ore.
Vezi AICI mai multe detalii.