Pașapoartele se schimbă din nou. Ce culoare va avea documentul de călătorie

Autor: Diana Radu - 11.01.2019, 06:45

Paşapoartele simple electronice vor fi iar modificate, după ce anul trecut a fost schimbată durata lor de valabilitate de la cinci ani la zece ani, pentru cei majori. Ministerul de Interne a cerut modificarea formei, dar și a conținutului lor.

Nu este singura modificare pe care o cere Ministerul de Interne. Noul paşaport va avea stema ţării gravată 3D şi va fi completată cu o coroană. Pe a doua copertă a noului paşaport vor apărea menţiuni noi. Proiectul propus de MAI a fost adoptat de Executiv şi urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, potrivit Digi24.

„Până la data de 31 decembrie 2018, an în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, autorităţile publice au obligaţia să înlocuiască stemele şi sigiliile existente în prezent cu noile modele ale acestora, astfel cum sunt modificate potrivit dispoziţiilor acestui act normativ”, precizează MAI.

Astfel, va fi schimbată culoarea paşaportului simplu electronic din roşu vişiniu, în roşu închis. Iar pe pagina 16, titularul paşaportului trebuie să completeze datele particulare ale unei rude sau ale unui prieten care poate fi contactat în caz de accident: numele, prenumele, adresă, telefon.

În plus, ministerul de Interne vrea schimbări la conţinutul tuturor celor trei tipuri de documente. Paşaportul electronic diplomatic, cel de serviciu şi cel simplu vor avea rubrici identice, însă culori diferite. Conform trendului european, pașaportul diplomaticva fi negru, iar cel de serviciu va avea culoarea albastră.

Care sunt taxele pentru eliberarea pașaportului

Pentru paşaportul simplu electronic:

  • Pentru persoanele cu vârstă peste 12 ani – 258 lei
  • Pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani –  234 lei

Pentru pasaportul simplu temporar:

  • Indiferent de vârstă – 96 lei

Unde plătești taxa pentru pașaport

  • la casieriile unităţilor CEC Bank;
  • prin mandat poştal la orice Oficiu Poştal;
  • on-line, în sistem internet banking, prin virament către conturile deschise de fiecare Instituţie a Prefectului;
  • de la oricare bancă unde persoana are deschis un cont bancar, prin virament către conturile deschise de fiecare Instituţie a Prefectului;
  • în numerar sau, după caz, prin intermediul POS-urilor la casieriile unităţilor Trezoreriei Statului;
  • la casieriile Instituţiilor Prefectului.

Dacă vrei să depui cererile de eliberare a pașapoartelor, se recomandă să faci programare online pe site-ul www.epasapoarte.ro, ca să nu îmbătrânești mai repede așteptând degeaba la ghișeu.

 


Citește și...