Cum obții cea mai bună tobă și cei mai gustoși caltaboși pentru masa de Crăciun. Rețetă veche de 100 de ani

de: Anca Lupescu
17 12. 2023
Cum obții cea mai bună tobă și cei mai gustoși caltaboși pentru masa de Crăciun. Rețetă veche de 100 de ani

Toba și caltaboșul sunt preparate nelipsite de pe masa de Crăciun. Românii știu să folosească fiecare bucățică din porc și să o transforme în cele mai delicioase preparate, așa că nu e de mirare că atât intestinele, cât și organele sunt folosite an de an pentru a face mâncăruri precum cârnați, lebăr, caltaboș, tobă și multe altele.

Cele mai bune rețete de tobă și caltaboș

Românii sunt mari fani ai preparatelor din porc, așa că la fiecare masă festivă vei vedea aperitive precum tobă, caltaboș, lebăr sau piftie.

Află și: Secretul caltaboșului ardelenesc. Cât trebuie să lași carnea la fiert, de fapt

Aceste preparate sunt făcute din cele mai vechi timpuri, iar unele rețete au peste 100 de ani și sunt păstrate cu sfințenie și date mai departe către noile generații.

Ca să faci cel mai bun caltaboș ai nevoie de cantități egale de carne și oase de porc, organe: inimă și plămâni, șorici. Se pun toate la fiert până când carnea se desprinde de pe os.

Bucățile de carne, șorici și organe se taie mărunt și se dau prin mașina de tocat cu sare, piper, usturoi și ienibahar. Preparatul se pune în maț de porc și se leagă la capete, se înțeapă din loc în loc și se pune la fiert în zeama unde a fiert carnea.

Se lasă la scurs 12 ore și se dă puțin la afumat ca să se păstreze bine. Caltaboșul rezistă cam două săptămâni la frigider.

Toba se face doar din ciolan, limbă, șorici, cap, organe (fără ficat), șorici pioase de vită. Se fierbe ciolanul și capul și separat organele. Când totul e gata, se taie totul în bucățele. În altă oală se fierbe carnea, iar în zeama de la ciolan se pun oasele și șoriciul ca să se formeze gelatina. În această apă se adaugă usturoi, sare și piper.

Te-ar putea interesa și: Rețetă caltaboși molvodenești. Ce ingrediente îl fac special și unic în România

Când ai totul gata și ai tăiat toată carnea, șoriciul, limba, ciolanul, etc. în cubulețe mici, se amestecă cu bucățelele de organe și se toarnă peste ele zeama cu gelatină. Când se răcește se bagă totul în maț de vită și se lasă la întărit. 

De ce nu se pune ficat în tobă

Ficatul nu este folosit în prepararea tobă pentru că va deveni fad. Toba seste un preparat din carne, șorici, limbă și ciolan de porc, iar ficatul, având o consistență moale și o aromă intensă, poate strica textura și gustul final al tobei.

Ficatul are o consistență mai fragedă decât alte părți ale porcului și poate strica întreaga compoziție. În timpul procesului de gătire a tobei, ficatul ar putea să nu își păstreze structura și să se descompună, dând un aspect și o consistență de pateu sau cremoasă, iar întreaga tobă este formată din bucățele mici.

Totodată, ficatul are o aromă aparte care poate domina celelalte gusturi din acest preparat tradițional.

Rețetele de tobă tradiționale folosesc o combinație echilibrată de ciolan de porc, slănină, limbă, șorici, cap și organe. 

Totuși, dacă alegi să adaugi ficat, el trebuie să fie în cantități mici și trebuie fiert mult mai puțin decât toate celelalte ingrediente, ca să nu devină o cremă.