Pentru a pregăti cei mai gustoși cârnați de casă, gospodinele apelează la tot felul de trucuri culinare. Savoarea preparatului constă însă (și) în altceva, mai exact în modul în care se pregătește carnea de porc, înainte de a fi folosită pentru compoziția mezelurilor. Cum o macerau bunicii noștri. Rețetă tradițională.
Secretul bunicilor pentru cei mai buni cârnați de casă
Zilele rămase până la sărbătorile de iarnă pot fi numărate pe degetele. Este perioada în care gospodinele fac pregătiri pentru Crăciun și noaptea de Anul Nou. Multe dintre ele au legătură cu preparatele pe care le vor pune pe masă, la finalul acestui an. Tradiționalii cârnați de casă nu vor lipsi.
Pentru a pregăti cei mai savuroși cârnați de casă, trebuie să ai grijă la calitatea cărnii folosite în rețetă, precum și la condimente. Dar nu numai! Mare atenție la modul în care pregătești carnea, înainte de a o toca pentru compoziția cârnaților. Ea trebuie lăsată la macerat între 12 și 24 de ore.
În rândurile de mai jos, îți prezentăm lista ingredientelor și modul de preparare a cârnaților de casă. Rețeta este tradițională și explică și cum trebuie să macerezi carnea de porc.
Te-ar putea interesa și: Cârnaţi de casă ca la bunica acasă. Reţeta tradiţională pentru un gust autentic, ies exact ca în copilărie
Lista ingredientelor de care ai nevoie pentru a prepara cârnați de casă
- 5 kg pulpă de porc
- 5 kg burtă de porc
- condimente: sare, piper, cimbru, usturoi, boia
- vin alb
- intestine de porc
Ce să faci cu carnea, înainte de a o folosi la cârnați. Amestecul în care se macerează
- Se taie carnea sub formă de cubulețe și se pune într-un vas de bucătărie.
- Se adaugă în carne: vin alb, usturoi pisat, sare și piper.
- Se amestecă toate ingredientele, după care se acoperă vasul cu folie alimentară.
- Se lasă carnea la macerat până a doua zi (12-24 ore), la rece.
Te-ar putea interesa și: Rețetă specială de cârnați de casă. Ingredientul magic care se adaugă în compoziția de carne
Cum se pregătesc cârnații de casă pentru Crăciun
- Se scurge carnea macerată și se toacă cu ajutorul mașinii de tocat.
- Se condimentează carnea tocată în funcție de preferințe: cu cimbru, boia și altele.
- Se frământă compoziția timp de circa 15 minute, până când ingredientele se omogenizează.
- Se spală mațele foarte bine (se calculează 1 m de mațe de porc la 1 kg de carne).
- Se lasă mațele de porc în apă rece cu felii de lămâie, puțin oțet și o portocală.
- Se umple mațul de porc la mașina de tocat, trecându-se prin pâlnie compoziția de carne.
- Se leagă mațul la capete, se înțeapă cârnatul cu ajutorul unei scobitori.
- Se repetă pașii (6)-(7) până se termină toată compoziția de carne.
- Se atârnă toți cârnații pe o stinghie de lemn, într-un loc răcoros și aerisit.
- Se lasă la rece 48 de ore, apoi se afumă și se pun tot la rece sau la congelator.