Cum izolezi corect fonic apartamentul în care locuiești. Detaliile la care trebuie să fii atent
Ca să faci o izolare fonică a unui apartament este o provocare, fără îndoială. Ai găsit apartamentul visurilor tale. Cartierul este minunat, prețul este bun și apartamentul frumos. Îți muți toate lucrurile în el și peste noapte îți dai seama că poți auzi tot ce fac vecinii. Îi auzi pe cei de la etaj cum se plimbă cu tocuri pe gresie, îi auzi pe cei de peste hol trântindu-și ușa și auzi emisiunile TV preferate ale vecinilor prin peretele comun din dormitor. Nu știi nimic despre izolarea fonică a unui apartament, dar trebuie făcut ceva.
Ai vecini gălăgioși și vrei să ai izolare fonică în apartament
Cauți pe internet cum să izolezi fonic apartamentul. Problema cu acest lucru este că, probabil, vei da peste o mulțime de lucruri.
Mituri care te vor face să vă pierzi timpul, de exemplu cartoanele de ouă, și soluții care nu numai că costă mii de euro, dar sunt menite să fie implementate în timpul construcției sau necesită modificarea permanentă a locuinței.
Atunci când faci o izolare fonică la un perete sau un tavan nu va fi ușor de montat și demontat atunci când vă mutați. O izolare fonică notabilă necesită să adăugați materiale masive la structuri și să le faceți ermetice.
Ce puteți face de fapt pentru o izolare fonică bună
Cel mai bun lucru pe care îl puteți face atunci când încercați să vă izolați fonic casa, apartamentul sau mansarda este să fiți realist. Nu există o soluție rapidă care să ducă la un apartament izolat fonic.
Dacă doriți să aveți cu adevărat un apartament cu izolare fonică etanșă, este o muncă masivă. În general, necesită restructurare și ore de muncă.
Luați în considerare cât de mult timp aveți la dispoziție, nivelul vostru de calificare și ce autorizații aveți sau nu aveți, pentru a întreprinde lucrări de construcție în apartament și încercați unele dintre următoarele:
Determinați punctele slabe
Orice zgomot nedorit pe care îl auziți este considerat a fi o scurgere de sunet. Undele sonore se comportă ca un fluid. Zgomotul nedorit se deplasează către cele mai slabe puncte ale apartamentului și se strecoară în casă prin găuri, goluri, crăpături și fisuri.
Primul lucru de care aveți nevoie înainte de a începe izolarea fonică este să vă localizați punctele slabe, fie că este vorba de pereți, uși sau ferestre. După ce vă determinați punctele slabe, vă puteți planifica izolarea fonică în consecință.
Adăugați rafturi pentru cărți și veți avea izolare fonică
Folosirea cărților grele pe mai multe rafturi este o modalitate destul de eficientă de a crea o barieră fonică. Atunci când sunt combinate, rafturile și cărțile creează o barieră groasă pe care sunetul o penetrează cu greu.
Astfel vă va oferi, în esență, un al doilea perete pentru apartamentul tău. Dacă scurgerile de sunet provin de la un perete comun cu un vecin, aceasta este o alegere excelentă.
Dacă alegeți această opțiune, procurați-vă rafturi de cărți foarte înalte și umpleți-le cât mai mult posibil. Există câteva biblioteci eclectice pe piață, dar o bibliotecă tradițională din lemn funcționează cel mai bine pentru o oprire definitivă a sunetului.
Citește și: Soluția simplă pentru izolarea fonică a apartamentului. Nu te va mai deranja gălăgia vecinilor
Investiți în panouri sau perdele de izolare fonică
Puteți crea o cameră izolată fonic prin instalarea de panouri de perete sau prin instalarea de perdele izolate fonic. Acestea vor ajuta la izolarea fonică. Va trebui să ciocăniți sau să faceți găuri în pereți pentru a agăța panourile.
Deși este o opțiune accesibilă și ușoară, panourile de perete și perdelele trebuie instalate cu atenție, ceea ce poate necesita, de asemenea, o țesătură suplimentară, în funcție de estetica casei sau de gustul personal.
Nu există o soluție temporară de izolare fonică
Blocarea transmiterii sunetului de la o unitate la alta va necesita unele modificări ale structurii pereților, podelelor sau tavanului. Auziți sunetul din cauza faptului că structura existentă nu este suficient de masivă sau densă pentru a bloca sunetul.
În plus, acestea pot fi, de asemenea, conectate structural, permițând ca sunetul să fie transmis fizic prin bolțari și gips-carton. Atunci când izolați fonic un apartament, cel mai probabil nu veți putea modifica structura existentă.
Dacă puteți obține aprobarea pentru ca un antreprenor să reconstruiască sau să adauge materiale la structură, veți lua în considerare unele dintre următoarele materiale pentru utilizare.
Puteți folosi, de exemplu, barierele fonice cu încărcare în masă. Acestea sunt produse în rulouri utilizate pentru a adăuga densitate la ansamblurile de pereți, podele și tavane.
Un alt produs ar fi o compoziție de izolare fonică, utilizată pentru a izola mai multe straturi de gips-carton pentru a îmbunătăți valorile STC.
Sau, mai există varianta unor clipsuri de izolare a sunetului reziliente. Aceste cleme sunt utilizate într-un mod similar cu adezivul verde, pentru a ajuta la oprirea transmiterii fizice a sunetului prin stâlpii și pereții din gips-carton.
Dacă nici așa nu merge, puteți folosi substrat de pardoseală. Plăcile de sub podea sunt utilizate pentru a reduce zgomotul de impact transmis prin pardoseală către spațiile de dedesubt. Substratul de pardoseală va îmbunătăți, de asemenea, capacitatea de blocare a sunetului a ansamblului de pardoseală.
Citește și: Idei de amenajare a unui apartament cu 2 camere. Sfaturi de la designeri de interior VIDEO
Folosește materiale pentru reparații temporare, fără construcții majore
Acestea pot fi sub forma unor panouri de barieră, care ajută să izolați fonic apartaamentul. Aceste panouri de barieră pentru pereți conțin o barieră între două straturi de material de absorbție a sunetului.
Folosiți-le pentru a bloca sunetul prin acoperirea completă a unui perete existent.
Un sistem de izolare fonică, care nu necesită construcții majore, sunt păturile combinate. Păturile combinate utilizează fibră de sticlă matlasată absorbantă cu o barieră fonică sau un suport pentru a bloca sunetul.
Sunt utilizate pentru a acoperi pereții, pentru a crea incinte sau utilizate ca bariere temporare. Puteți personaliza aceste pături pentru a crea un panou de barieră care să fie atârnat deasupra unei ferestre.
Concluzie
Deși zgomotul făcut de vecini poate deveni enervant în timp, soluțiile oferite pentru izolare fonică vă pot ajuta să scăpați de ele.
Deși majoritatea sunt temporare, pot crea o barieră împotriva vecinilor zgomotoși, dar atenție, vedeți ce buget aveți, nu toate materialele sunt ieftine.