Cum îți distrugi corpul de fiecare dată când te stresezi? Trăim într-un timp al vitezei și al presiunii de peste tot. Oare ești conștient cum îți distrugi corpul de fiecare dată când te stresezi? Stresul, clar, poate ucide dacă nu-l înțelegi și nu-l gestionezi. În caz contrar, îți va distruge în primul rând sistemul imunitar.
Stresul este o reacție naturală la amenințări, solicitări sau schimbări cărora le acordăm o importanță deosebită. Persoanele stresate eliberează în sânge cortizolul, hormonul stresului, pentru a le permite să reacționeze rapid.
Printre factorii de stres obișnuiți se numără dorul după o persoană dragă absentă, dificultățile financiare sau munca excesivă. La unele persoane, o boală, cum ar fi afecțiunea tiroidiană, poate duce la disperare, ceea ce, la rândul său, duce la anxietate și stres suplimentare. Dar hai să vedem cum îți distrugi corpul de fiecare dată când te stresezi, conform unui psiholog:
“Când lucrurile s-au rupt, a apărut un nou tip de funcționare, conform cu noile condiții, cu noua realitatea, cu noua normalitate. Însă asta a făcut ca multe dintre nevoile noastre să nu mai fie împlinite, ceea ce a generat un grad maxim de stres.
Psihicul uman a intrat într-o agitație, spaimă, frică. Parctic, a generat un mod de funcționare bazat pe stres, pe un tip de gândire `Vai, ce o să se întâmple`, care pentru cei mai mulți se traduce prin debusolare, iritabilitate, tendința de a genera conflicte și de a nu găsi soluții.“ arată psihologul Diana Vasile, în Interviurile Adevărul Live.
Știm cu toții cum se simte stresul din punct de vedere fizic, deși simptomele variază în funcție de persoană. Unii oameni se confruntă cu tremurături sau cu o inimă care bate repede. Alții dezvoltă tensiune musculară, dureri de cap sau dureri de stomac.
Dar ceea ce s-ar putea să nu ne dăm seama este că răspunsurile noastre fiziologice la stresul și tensiunile vieții pot avea repercusiuni mai profunde și mai puțin evidente pentru aproape fiecare organ și sistem din corp.
Stresul constant sau prelungit este un factor important care contribuie la bolile de inimă și la erodarea sănătății în general. În timp, adrenalina eliberată de hormonii de stres creează o stare continuă de vigilență cu consecințe fiziologice dăunătoare.
Stresul vă poate ucide, deoarece este cunoscut faptul că duce la creșterea ritmului cardiac, probleme cardiovasculare, dificultăți de respirație și hipertensiune arterială.
Stresul face ca ritmul cardiac să crească. Se creează tensiune, astfel că respirația noastră se modifică. În plus, stresul prelungit este asociat cu niveluri mai ridicate de acizi grași liberi și de zahăr din sânge.
Aceștia sunt produși ca reacție pentru a vă ajuta să faceți față unei urgențe percepute. Stresul poate accelera depunerile de grăsime de-a lungul arterelor, îngustându-le și restricționând fluxul sanguin.
Îngustarea arterelor este cauzată de acumularea de material fibros și gras și duce la boli coronariene. Stresul cronic și un stil de viață nesănătos sunt factori de risc majori în dezvoltarea acestei afecțiuni.
Stresul prea mult sau cronic poate duce la „epuizare”, dăunează sistemului imunitar și accelerează procesul de îmbătrânire. De asemenea, poate contribui la pierderea memoriei, dificultăți de concentrare, insomnie și boli psihice.
Toate cercetările sugerează că stresul cronic pe termen lung vă poate ucide dacă nu luați măsurile adecvate. Acesta vă poate afecta sistemul nervos prin generarea unui val constant de adrenalină.
Furia excesivă, stările emoționale negative și depresia prelungită duc la niveluri ridicate de stres care pot provoca moartea. Deteriorarea țesuturilor din organism cauzată de stres poate duce la inflamații.
Stresul poate provoca dureri de cap, ulcere, dureri de gât, alergii și diminuarea dorinței sexuale.
Pentru a vă reduce stresul trebuie mai întâi să îl înțelegeți și să știți ce îl provoacă. Cereți sfatul și faceți schimbările necesare în ceea ce privește dieta și stilul de viață:
După cum ai observat, stresul joacă o parte importantă din viața de zi cu zi. Acum că ai aflat cum îți distrugi corpul de fiecare dată când te stresezi, ar fi cazul să elimin cauza acestuia, nu efectul.