Cu siguranță ți s-a întâmplat, nu doar o singură dată, să cumperi un cofraj de ouă de la magazin sau din piață și, atunci când ajungi acasă, să realizezi că unul sau mai multe ouă aveau coaja spartă. Ei bine, iată un truc genial care te ajută să îți dai seama dacă ouăle sunt întregi.
Oul este un aliment foarte bogat la nivel nutrițional și protagonistul multor preparate din meniul nostru de zi cu zi. Indiferent că le folosești pentru a orna masa de Paște sau să-ți iei doza zilnică de proteine la micul dejun, ouăle sunt gustoase, în toate formele sale.
Cu toate acestea, potrivit OCU, oul ar fi unul dintre alimentele care provoacă cele mai multe toxiinfecții alimentare, deoarece poate produce salmonella în coajă, contaminând, astfel, gălbenușul.
De aceea este atât de important să prevenim contactul exteriorului oului cu interiorul. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, specialiștii îți recomandă să nu ciocnești oul în recipientul în care vei amesteca gălbenușurile și, mai ales, să nu-l consumi, dacă ai realizat că s-a crăpat în cofraj.
Citește și De ce să pui un ou crud într-un ghiveci acoperit de pământ. Trucul e genial, l-ai încercat?
Iată cum îți poți da seama dacă oul este stricat sau nu. O modalitate prin care te poți asigura că ouăle din cutia pe care urmează să o cumperi nu sunt sparte este să te uiți atent la ambalaj.
Trebuie să observi cu atenție dacă acel cofraj ales de tine, de la raft, este umed. Dacă răspunsul este da, înseamnă că ouăle s-au spart, iar gălbenușul s-a revărsat.
Există tot felul de motive pentru care ouăle se pot sparge, precum faptul că învelișul oului este mult prea subțire sau personalul magazinului nu a fost delicat atunci când a transportat marfa și a depozitat-o, ulterior, la raft.
În altă ordine de idei, există o metodă foarte bună prin care poți salva ouăle sparte în cutie. În cazul în care ai cumpărat ouăle și abia acasă ai realizat că ai cojile sparte, sfatul specialiștilor este să le pui, cât mai repede, la frigider, ca să nu fie expuse prea mult timp la căldură.
Indicat ar fi să nu le speli niciodată înainte să le depozitezi la rece, deoarece coaja este permeabilă, iar apa ce intră în contact cu murdăria de pe suprafața învelișului se poate transfera pe celelalte alimente din refrigerator.