Cum îţi dai seama dacă berea este de calitate. Cum trebuie să fie spuma ei, de fapt

Cum îţi dai seama dacă berea este de calitate. Cum trebuie să fie spuma ei, de fapt

Dincolo de aspectul său estetic, spuma berii are un rol important pe care multă lume nu îl știe. În funcție de spuma sa, îți poți da seama dacă berea este de calitate sau nu. Iată la ce trebuie să fii atent.

Cum să îţi dai seama dacă berea este de calitate

Blondă, neagră, roșie, filtrată, nefiltrată, cu alcool sau fără, cu acid sau fără, la sticlă sau la halbă…cu lămâie sau sifon, artizanală, cu fructe…Sunt tot mai multe feluri de bere și cu diferite arome, Ceea ce nu se schimbă, însă, de-a lungul anilor, este că fiecare bere trebuie să aibă spuma ei, cea pe care „aproape” toată lumea o iubește, dar dincolo de gust, această spumă are un rol important.

O spumă bună trebuie să fie densă, cremoasă, dar toate aceste caracteristici variază în funcție de cereala cu care a fost făcută berea și de tipul de malț folosit.

De ce este atât de importantă spuma unei beri și pentru ce este

Spuma este cea care îi protejează aroma și savoarea. Cu cât are mai multă spumă, cu atât mai puține șanse să-și piardă gustul, deoarece aceasta este cea care împiedică contactul băuturii cu aerul, ajutând la menținerea aromei acesteia. O altă funcție este aceea de a împiedica berea să intre în contact cu oxigenul extern, care i-ar putea cauza oxidarea.

De ce trebuie clătit bine paharul?

Probabil te-ai întrebat vreodată de ce chelnerii clătesc paharul înainte de a servi o bere, lucru care nu se întâmplă cu alte băuturi. Fie paharul, sticla sau halba trebuie clătite corespunzător pentru a evita impuritățile ce pot provoca activarea dioxidului de carbon dizolvat în lichid. Clătirea paharului elimină orice impuritate.

Toate spumele sunt albe?

Ca regulă generală, majoritatea berilor pe care le consumăm au ​​spumă albă, dar, deși nu este percepută cu ochiul liber, acest alb are nuanțe diferite. Mai ales în cazul berii cu alte ingrediente, cum ar fi fructe, condimente sau plante aromatice, culoarea spumei se schimbă.

Cât rezistă spuma berii

Există ingrediente precum grâul și ovăzul care favorizează durata spumei. Spre exemplu, spuma berii Guiness este atât de cremoasă, încât poate fi mâncată cu o lingură, totuși o bere Pilsner nu are aproape deloc spumă. Mulți cred că spuma berii depinde de preț, lucru care nu are nicio legătură cu asta.

Care este cantitatea ideală de spumă

Experții spun că o cantitate perfectă de spumă nu trebuie să fie mai mare de două degete.