27 oct. 2024 | 14:51

Cum îți dai seama că pui prea mult detergent în mașina de spălat. Cantitatea corectă pe care trebuie să o folosești, de fapt

Utile
Cum îți dai seama că pui prea mult detergent în mașina de spălat. Cantitatea corectă pe care trebuie să o folosești, de fapt
Prea mult detergent în mașina de spălat

Când vine vorba de spălatul rufelor, mulți oameni tind să adopte principiul „cu cât mai mult, cu atât mai bine”. Fie că este vorba de detergent lichid sau praf, ideea generală este că o cantitate mai mare de produs ar trebui să asigure o curățare mai eficientă, mai ales când hainele sunt foarte murdare sau pătate. Totuși, această abordare nu este neapărat cea corectă. În realitate, utilizarea unei cantități prea mari de detergent poate avea efecte contrare celor dorite.

Utilizarea excesivă a detergentului – o greșeală comună

Evitați să folosiți prea mult detergent”, recomandă Laura Johnson, analist de cercetare și dezvoltare la LG Electronics, un producător de mașini de spălat și uscătoare. Utilizarea unei cantități excesive de detergent duce la producerea de prea multă spumă, care la rândul său poate necesita mai multă apă pentru clătire. Aceasta nu doar că afectează eficiența mașinii de spălat, dar poate duce și la acumularea de reziduuri în interiorul mașinii, care în timp poate cauza probleme de miros neplăcut.

De aceea, este important să înțelegi cât de mult detergent este cu adevărat necesar pentru a curăța hainele eficient, fără a exagera cu cantitatea folosită. Folosirea unei doze corecte nu doar că îți va păstra hainele mai curate, dar îți va proteja și aparatura, evitând acumularea de reziduuri.

De ce să folosești mai puțin detergent?

Mașinile de spălat moderne, mai ales cele de tip „eficiență ridicată” (HE), sunt proiectate să folosească mai puțină apă și mai puțin detergent. Spre deosebire de mașinile tradiționale, care folosesc mai multă apă și necesită cantități mai mari de detergent, modelele HE funcționează cel mai bine cu o cantitate redusă de produs. Mary Gagliardi, cunoscută ca „Dr. Laundry”, specialistă în spălătorie la Clorox, explică faptul că „detergenții pentru mașinile HE sunt formulați special pentru a curăța hainele fără a produce spumă în exces.”

De fapt, folosirea unei cantități mari de detergent într-o mașină HE poate provoca o problemă de echilibrare a raportului săpun-apă, ceea ce înseamnă că spuma poate rămâne pe haine chiar și după clătire. În plus, acumularea de detergent pe haine poate atrage murdăria și mirosurile, lăsându-le cu un reziduu lipicios după spălare.

Sfaturi despre cantitatea de detergent de folosit

  • Pachetele premăsurate – Pentru comoditate, mulți oameni folosesc capsule de detergent, care sunt deja dozate pentru o încărcătură de rufe. Un pachet este suficient pentru o spălare, indiferent de tipul de mașină.
  • Detergent praf – În cazul mașinilor standard, se recomandă folosirea unui sfert de cană. Dacă hainele sunt foarte murdare, se poate folosi o jumătate de cană. Pentru mașinile HE, două linguri sunt suficiente.
  • Detergent lichid – Într-o mașină standard, se recomandă folosirea a două linguri de detergent. Dacă folosești o mașină HE, ajustează la două lingurițe.
  • Ajustarea în funcție de duritatea apei – Dacă locuiești într-o zonă cu apă moale, este recomandat să reduci cantitatea de detergent. De exemplu, poți folosi doar o linguriță și jumătate pentru un aparat standard și o linguriță pentru unul HE.
  • Diferențele între mașinile de spălat tradiționale și cele HE

Mașinile de spălat tradiționale, cu încărcare superioară, sunt dotate cu un agitator central care se rotește pentru a îndepărta murdăria. Aceste modele utilizează mult mai multă apă decât cele HE, ceea ce înseamnă că raportul dintre apă și detergent este mai mare. Astfel, chiar dacă folosești o cantitate mai mare de detergent, excesul este diluat și se elimină mai ușor.

Mașinile de spălat tradiționale agită rufele mai agresiv, ceea ce ajută la o curățare uniformă a țesăturilor,” explică Gagliardi. În schimb, mașinile HE sunt mai delicate, iar curățarea depinde mai mult de chimia detergentului decât de agitație. Din această cauză, este important să folosești un detergent formulat special pentru mașinile HE.

Semne că folosești prea mult sau prea puțin detergent

Cum îți poți da seama dacă ai folosit prea mult detergent? Dacă hainele spălate au un reziduu lipicios, sunt rigide sau emană un miros neplăcut, acestea sunt semne clare că ai utilizat o cantitate excesivă de produs. De asemenea, dacă mașina HE dezvoltă un miros de mucegai sau umezeală, aceasta poate fi o consecință a acumulării de detergent.

Pe de altă parte, dacă hainele încă păstrează mirosuri sau pete după spălare, s-ar putea să nu folosești suficient detergent. În aceste cazuri, creșterea dozei sau utilizarea unor soluții de preînmuiere poate ajuta la îndepărtarea murdăriei și a mirosurilor persistente.

În concluzie, mai mult detergent nu înseamnă neapărat haine mai curate. În special în cazul mașinilor HE, utilizarea unei cantități reduse de detergent este cheia pentru a obține rezultate optime. Urmează sfaturile experților și ajustează cantitatea de detergent în funcție de tipul de mașină și duritatea apei pentru a economisi bani și a proteja hainele și aparatura.

Parteneri
Primele imagini cu Iancu Sterp în costum de mire. Fratele lui Culiță radiază de fericire
Redactia.ro
Bărbatul care a fost cel mai mare escroc din istorie. Cum a reușit să vândă Turnul Eiffel la fier vechi
Click.ro
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu. 'Am băgat foarte mulți bani'
Unica.ro
Documentul esențial pentru șoferi. Fără el nu pot merge în aceste zone
EVZ.ro
Laura Crișan ar fi vrut să incendieze casa moștenită de la familia ei! Declarațiile halucinante ale unui martor: ”Pentru a scăpa de...”
Spynews
Se schimbă Codul Rutier! Noua regulă se aplică de astăzi, 27 octombrie
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a confirmat! Seniorii primesc o nouă majorare: Este o noutate a acestei legi a pensiilor
Mediaflux
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Îl mai știi pe Remus din „Secretul Mariei”? Ce mai face acum actorul Toma Dănilă si ce legătură există între el și Liviu Vârciu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro