Specialiștii au aflat cum îți afectează covid-19 creierul, de fapt. Descoprirea etse una nouă făcută de specialiști. Coronavirusul este o boală complicată care nu afectează doar sistemul uman respirator, ci creierul persoanei infectate.
Specialiștii au făcut o descoperire de ultimă oră în ceea ce privește coronavirusul, mai exact cum afectează acesta creierul pacienților care au fost infectați. Dan Filip, medic primar neurologie MedLife Polisano Sibiu, a explicat cum poate afecta noul coronavirusul pacienții, din punct de vedere neurologic.
Medicul neurolog spune că, în ultimele 10 luni, au fost făcute cercetări clinice limitate, în ceea ce privește manifestările clinice neurologice. Acestea au fost făcute în baza unor diferite meta-analize ale unor articole și prezentări de cazuri, în diferite țări ale lumii. S-au făcut analize în China, Italia, Spania și SUA.
Astfel, în Wuhan, China, în cadrul unui studiu realizat pe 214 cazuri bolnave de COVID-19, 78 dintre pacienți au prezentat complicații la nivelul creierului.
”Aceste complicații au spectru larg, manifestările fiind nespecifice și specifice, însă nu sunt rare, și sunt importante în evoluția bolii. Ca mecanism de acțiune, se remarcă invazia directă a țesutului nervos de către particulele virale, dar și un răspuns inflamator neadecvat”, specifică Dan Filip.
● oboseala, cefaleea, mialgia, hiperestezia cutanată a abdomenului și spatelui (la 33% dintre cazurile evaluate),
● anorexia/inapetența (la 30% dintre cazuri),
● dispneea/scurtarea respirației (la 27% dintre cazuri),
● ”starea de rău general”, amețeala, confuzia (la 27% dintre cazuri).
În plus, manifestările clinice neurologice prezente din ce în ce mai mult, în proporții de 35%-85% sunt anosmia, pierderea sau pervertirea mirosului și aguezia sau disgeuzia, pierderea gustului, după cum explică medicul neurolog.
”Aceste manifestări se pot datora transmisiei sinaptice retrograde via nervul olfactiv, iar tulburările gustului și mirosului pot fi simptome inițiale și precoce ale COVID-19, chiar fără alte simptome, iar identificarea lor permite diagnosticul precoce și izolarea bolnavului”, precizează cadrul medical.
● Poliradiculonevrita sau sindromul Guillain-Barre,
● Encefalita/ sau alte forme de encefalopatie,
● Mielita virală,
● Meningita/meningismul.
Aceste boli au fost întâlnite și în infecțiile cu alte coronavirusuri, cum ar fi SARS-CoV-1, MERS-CoV, HCoV-OC43 și HCoV-229E.
Sindromul Guillain-Barre (GBS) se manifestă prin deficit motor și parestezii în membrele inferioare. De asemenea, rar, produce și diplegie facială.
Poate să aibă un caracter progresiv ascendent cu:
● tetraplegie flască cu areflexie osteotendinoasă
● polinevrită de nervi cranieni
● rabdomioliză ca într-o miopatie inflamatoare (poate să apară în evoluția bolii)
Explicația ar fi reprezintată de sindromul de eliberare a citokinelor, cauzat de recrutarea exacerbată și activarea macrofagelor, neutrofilelor și celulelor ”natural killer”, ca răspuns la infecția cu coronavirus.
Astfel, Dan Filip, spune că sistemul periferic al sistemului nervos este cu atât mai afectat cu cât boala este mai severă.