Astăzi este ziua Suveranului Pontiv. Liderul Bisericii Catolice împlinește astăzi, 17 decembrie, vârsta de 83 de ani. Papa Francisc I s-a născut pe 17 decembrie 1936 în Argentina, Buenos Aires, într-o familie de emigranți italieni. Suveranul potiv a intrat în Ordinul Iezuiților și a fost ales arhiepiscop de Buenos Aires în 1998, iar papă în 2013. Precum au fost și predcesorii săi, Francisc I a fost profesor mulți ani, acceptând destul de târziu să fie hirotonit ca episcop, în 1992. Timp de 20 de ani a fost episcop al Romei și conducătorul Bisericii latine în acest an.
Papa Francisc, pe numele său Jorge Mario Bergoglio, fiu al unui lucrător feroviar de origine italiană, acesta a urmat şcoala publică. Îşi încheie studiile cu o diplomă de tehnician în chimie.
La vârsta de 22 de ani, se alătură Societăţii lui Isus unde studiază ştiinţele umaniste şi obţine o licenţă în filosofie. După un stagiu în învăţământul privat, acesta îşi urmează studiile în teologie. Acesta a fost hirotonit la 13 decembrie 1969.
După doar patru ani, la doar 36 de ani, acesta este ales provincial (responsabil naţional) al Iezuiţilor argentinieni. Acesta îşi va asuma responsabilitatea timp de şase ani.
În timpul dictaturii militare din Argentina (1976-1983), Jorge Bergoglio se luptă pentru conservarea unităţii unei mişcări iezuite afectată de teologia liberării, având ca motto: menţineţi non-politizarea Societăţii lui Isus.
Viitorul cardinal se deplasează apoi la Friburg, în Germania, unde îşi obţine doctoratul. La întoarcerea sa, îşi reia activitatea pastorală ca un simplu preot de provincie în oraşul Cordoba, la 700 de kilometri nord de Buenos Aires.
La 20 mai 1992, Jean-Paul II îl numeşte episcop de Auca şi episcop auxiliar de Buenos Aires. Acesta urcă apoi în ierarhia catolică a capitalei, obţinând în sfârşit postul de cardinal pe 21 februarie 2001.
Papa Francis a venit la „cârma” Bisericii Catolice cu multe dorințe de schimbare. El a fost numit cardinal de către Papa Ioan Paul al II-lea, iar numirea sa ca pontif a luat prin surprindere pe toată lumea, deoarece acesta nu făcea parte din seraiul papabililor și nici din arisocrația exleziastică italiană. Originile sale proletare și luările de poziție împotriva capitalismului, a excluziunii și indiferenței au reușit să ajungă în inimile creștinilor de pretutindeni.
Și numele său de papă a fost înșirat, în amintirea Sfântului Francisc, care a venit într-un moment în care diferențele dintre săraci și bogați sunt extrem de mari. În această direcție au mers și primele sale declarații și gesturi, care a cerut ierarhilor, slujitorilor și credincioșilor să se apropie mai mult de lumea săracilor. O schimbare de paradigmă a catolicilor, care erau obișnuiți cu barocul aristocraților papi, decât cu franciscanismul actualului papă.
Vă reamintim că papa Francisc a vizitat țara noastră în luna mai, anul acesta.