16 sept. 2022 | 11:56

Cum închizi corect un calculator. Greşeala care îţi poate afecta grav sistemul Windows

Diverse
Cum închizi corect un calculator. Greşeala care îţi poate afecta grav sistemul Windows
Cum închizi corect un calculator. Cum poți să îți faci experiența la calculator mai plăcută, fără a pierde munca efectuată.

Când apeși butonul de pornire din meniul „Start” al calculatorului, acesta nu se oprește cu adevărat din funcțiune. Probabil este ciudat să citești asta. Adevărul e că PC-ul tău trece prin anumite procese și poate să pară că este închis, însă lucrurile stau puțin diferit. Află în rândurile următoare cum închizi corect un calculator, dacă sistemul de operare este Windows.

Cum închizi corect un calculator

Ai auzit vreodată despre opțiunea „Fast Startup” din cadrul Windows 10? Această funcție a fost introdusă ceva mai devreme, odată cu apariția sistemului de operare Windows 8. Pe parcurs, s-a decis să fie menținută până la Windows 11 inclusiv. Puțini știu că, prin accesarea acestei opțiuni, calculatorul se încarcă rapid.

Butonul de închidere al calculatorului nu presupune închiderea sistemului până la capăt. Ceea ce se întâmplă este că setezi, de fapt, o stare hidribă a computerului. În mod indirect, activezi caracteristica specifică pornirii rapide a sistemului de operare, potrivit Windows Central.

Când vrei să închizi un calculator, se recomandă să accesezi opțiunea „Fast Startup”. Aceasta a fost introdusă pentru prima dată, așa cum am scris deja, în cadrul sistemului de operare Windows 8.

Ulterior, a fost menținută și în cadrul Windows 10 și Windows 11. În funcție de configurația sistemului de operare al calculatorului tău, funcția „Fast Startup” poate să vă facă experiența la calculator mai plăcută. Aceasta are legătură cu modul „sleep” al calculatorului pe care îl folosești.

Ce greșeli faci când închizi calculatorul

Când vrei, într-adevăr, să închizi calculator, o oprire standard nu este suficientă pentru ca Windowsul să nu mai funcționeze efectiv. Cea mai bună modalitate de a închide calculatorul este să îl introduci în starea „sleep mode”. Aceasta poate introduce sistemul de operare într-o stare care folosește mai puțină energie.

Activitatea sistemului calculatorului este redusă la minimum. „Sleep mode” consumă foarte puțină energie. PC-ul pornește și mai repede și vă întoarce exact la locul în care ați rămas în momentul în care ați ales să închideți calculatorul. Nu trebuie să îți faci griji cu privire la faptul că îți pierzi munca din cauza descărcării bateriei. Sistemul de operare Windows salvează automat toată munca și oprește PC-ul, dacă bateria nu este suficientă.

Tot opțiunea „Sleep mode” este recomandată să fie folosită și când vreți să luați o pauză scurtă de la folosirea calculatorului. Ulterior, la redeschiderea sa, experiența va fi mai plăcută și nu va presupune accesarea opțiunilor care vă interesează, din nou. De obicei, la cele mai multe PC-uri, în special în cazul laptopurilor și tabletelor, calculatorul intră în „sleep mode” când închideți capacul sau apăsați pe butonul de pornire.