18 iul. 2023 | 12:23

Cum îl cheamă, de fapt, pe Ion Ţiriac. Numele din buletinul miliardarului este altul

Monden
Cum îl cheamă, de fapt, pe Ion Ţiriac. Numele din buletinul miliardarului este altul
”Nu contează câți bani are un om de afaceri, ci accesul pe care îl are la bani” - Ion Țiriac

Este imposibil ca măcar odată un român să nu fi auzit de numele marelui tenisman român Ion Țiriac. Toată lumea îl cunoaște astăzi ca unul din miliardarii români cu afaceri în mai toate domeniile. Dar, sunt puțini cei care știu cum îl cheamă, de fapt, pe Ion Ţiriac. Recent, miliardarul a dezvăluit că numele din buletin este altul. Citește mai departe și află care este numele real.

Ion Țiriac, miliardarul român ajuns la 84 de ani

Legenda tenisului românesc, acum în vârstă de 84 de ani, și-a început cariera de jucător de tenis la simplu în anii 1960, până când a trecut la dublu masculin și și-a unit forțele cu Ilie Năstase.

Ion Țiriac a fost un fost unul din cei mai buni jucători români de tenis în anii 1960 și 1970, iar alături de Ilie Năstase, bunul său prieten, a câștigat Openul Franței în 1970, punctul culminant al perioadei de joc a buldozerului din Brașov, înainte de a se retrage în 1979.

Vezi și: Ilie Năstase, „craiul” din Europa de Est. Adevărul despre cele 5 soții, „2500 de amante” și povestea relației cu celebra cântăreața Diana Ross

Țiriac a plecat cu aproximativ 174.000 de euro( la acest moment),  în premii în timpul carierei sale, dar ceea ce a câștigat în afara terenului este cel mai uimitor. În afaceri avea să genereze o avere despre care se crede că se ridică la aproximativ 1,3 miliarde de euro.

Miliadarul român valorează mai mult decât Michael Jordan și Roger Federer, la un loc

Prin acordarea de licențe inteligente, prin înființarea primei bănci private din România și prin înființarea unor firme de retail, asigurări, leasing auto și companii aeriene, banii au început să curgă.

Vezi și: Scandal între Ion Țiriac și fosta lui parteneră de viață. Femeia care i-a dăruit doi copii iese la atac: ”Nu încerca să rezolvi lucrurile când ești bătrân”

Așa a devenit Ion Țiriac cel mai bogat sportiv din lume, cu o valoare estimată de trei ori mai mare decât cea a lui Federer, care este cotat la 566 de milioane de euro, precum și decât cea a lui Lionel Messi, care valorează 557 de milioane de euro și Cristiano Ronaldo, 465 de milioane de euro, la un loc, conform datelor recente.

Câți știu cum îl cheamă, de fapt, pe Ion Ţiriac?

După ce și-a agățat racheta în cui, Țiriac și-a îndreptat atenția către antrenorat. I-a luat sub aripa sa pe Ilie Năstase, Manuel Orantes, Adriano Panatta, Guillermo Vilas, Henri Leconte și un tânăr la acea vreme, Boris Becker.

Dar Țiriac avea planuri mai mari pentru tenis. Odată cu apariția unei serii de noi vedete, el credea că jocul va deveni din ce în ce mai popular.

Așa că a cumpărat licențe pentru mai multe turnee profesioniste și apoi le-a scos la licitație pentru municipalitățile din orașe precum Stuttgart, Hanovra și Madrid.

Mai târziu, el avea să dezvolte turneul de tenis Masters ATP Mutua Madrid Open, pe care nu îl deține și astăzi. Dar puțină lume știe, cum îl cheamă, de fapt, pe Ion Ţiriac.

Conform unor relatări ale miliardarului, numele din buletin este cu totul altul. Într-un interviu acordat Televiziunii Publice, Ion Țiriac dezvăluia care îi este numele real din buletin și pașaport:

”În paşaport scrie Ioan, nu scrie Ion. Tatăl meu a fost Ioan şi atunci mi-a făcut şi pe mine Ioan.

Am încercat la un moment dat să îmi schimb numele, să îmi pun Ion, dar trebuia să fac atâtea hârţoage încât am renunţat.

Ioan Ţiriac scrie în paşaport, născut în 1939, pe 9 mai, la Braşov”, spunea miliardarul pentru TVR 2.

Vezi și: O româncă a ajuns mai bogată decât Ion Țiriac. Cine este faimosul milionar care a luat-o de soție

Dar, așa cum tot Ion Țiriac declara, cariera sa în tenis avea să fie determinată de un influent om politic al acelei perioade, fiind vorba de nimeni altul decât Ioan Gheorghe Maurer, fostul premier al României Socialiste în perioada dictaturii lui Nicolae Ceaușescu:

”Pot să-mi exprim încă o dată public recunoștință în fața familiei Maurer (n.r. Ioan Gheorghe Maurer, fost prim-ministru în epoca Ceaușescu). Cum la o vârstă foarte fragedă am început să joc tenis cu dumnealui, știa situația mea.

La un moment dat, m-am dus la cadre la Ministerul Tineretului şi Sportului şi mi-au spus: ‘Domnule, dumneata nu mai ai pașaportul’. Eu am reacționat: ‘Sunteți nebuni?! Eu mâine trebuie să plec la Moscova, spuneți-le șefilor.

Cum să nu am eu pașaport, ce, am omorât pe cineva?!’ Maurer dăduse ordin să-mi ia paşaportul până nu termin liceul. Ei, în patru luni de zile am terminat și a IX-a şi a X-a şi Bacalaureatul. Și pe urma mi s-a spus: ‘Uite paşaportul, dar ce facultate vrei să faci?”, decalra Ion Țiriac în același interviu.

După căderea comunsimului, în 1990, Țiriac a văzut în acest moment ocazia perfectă de a investi capital în România și a fondat Banca Țiriac, fiind, de altfel, prima bancă privată din țară.

În continuare, banii au fost investiți în alte afaceri, inclusiv în comerțul cu amănuntul, asigurări, leasing auto, companii aeriene și altele, toate sub denumirea Tiriac Holdings Ltd. Company umbrela.

Până în 2005, s-a estimat că averea sa se ridicase la aproximativ 756 de milioane de euro, iar doi ani mai târziu, a fost primul român care a intrat pe lista Forbes a miliardarilor, ocupând locul 840 în lume, iar deviza lui Țiriac a fost întotdeauna ”nu contează câți bani are un om de afaceri, ci accesul pe care îl are la bani”.

Digisport.ro
Răsturnare de situație în cazul Simonei Halep
Stirile PROTV
Ce au găsit cercetătorii sub „ghețarul Apocalipsei”. Indică un potențial dezastru pentru întreaga planetă
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Sorin Bontea, juratul de la MasterChef, n-a prea trecut pe la școală: Am citit câteva cărți
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Cum este raiul în realitate: relatarea unui reputat neurochirurg care a intrat în comă. „A fost dovada incontestabilă a realității experienței mele”
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Serialul care face furori în toată lumea. Declarații exclusive ale actorilor
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Cutremur în România. Victor Ponta a primit verdictul. Ce au ordonat judecătorii
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
A ÎNCEPUT a DOUA RECALCULARE! MARIUS BUDĂI anunță ce ADEVERINȚE TREBUIE ADUSE
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro