Gletuirea pereților este opțională în amenajările interioare, însă este extrem de importantă pentru aspectul final al lucrării. Cum grăbești uscarea gletului astfel încât să nu apară probleme ulterioare, află în rândurile următoare.
Gletul este o tencuială subțire și este menită să niveleze suprafața tavanului și a pereților pentru a o pregăti pentru zugrăveală. Este un material cu o textură foarte fină, iar în compoziția lui nu se află nisip, ci doar ciment, var, ipsos sau alte substanțe.
În magazinele de specialitate veți mai găsi și un alt tip de glet, folosit doar pentru finisare, numit glet acrilic. Acesta se achiziționează din magazine gata preparat și se aplică într-un singur strat peste tencuiala pe bază de ipsos.
Gletuirea pereților trebuie executată rapid și cu precizie, însă este o lucrare care poate fi realizată atât de profesioniști, cât și de neprofesioniști, cu condiția respectării anumit instrucțiuni.
Un lucru foarte important pe care trebuie să-l aveți în vedere înainte de a aplica gletul este că suprafața pe care se aplică trebuie să fie perfectă uscată. Există și excepția în care folosiți glet special care se aplică umed pe umed.
De regulă, în cazul tencuielilor interioare de ciment-var, trebuie să așteptați circa 4 săptămâni înainte de a aplica gletul. În cazul celor de ipsos, circa 2-3 săptămâni. Respectând această regulă, veți avea o lucrare nivelată, fără umflături.
De asemenea, gletul se aplică mai ușor pe plăcile de rigips decât pe pereții tencuiți. Suprafața pe care este aplicat gletul trebuie să fie foarte curată și netedă înainte de a da cu glet.
Răspunsul la această întrebare nu poate fi unul exact, deoarece perioada de timp diferă în funcție de:
Gletul se aplică la temperaturi mari mari de 5 grade Celsius și mai mici de 30. Uscarea va dura mai mult cu cât temperaturile sunt mai mici, până la 48 de ore, iar dacă sunt mai mari, uscarea poate dura circa 12 ore.
Cu cât stratul de glet este mai gros, cu atât mai mult va dura să se usuce. Grosimea corectă este între 2 și 10 mm pentru gleturile de încărcare și 2 mm pentru gletul de finisaj.
Umiditatea crescută împiedică o uscare rapidă și corectă a stratului aplicat.
Citește și: Cum îți ”repari” pereții cu bicarbonat de sodiu. Trucurile pe care trebuie să le știi în gospodărie
Din fericire, există câteva trucuri pe care experții le împărtășesc cu noi pentru a grăbi uscarea gletului. Iată ce trebuie să faceți dacă doriți ca gletul să se usuce mai repede: