Cum faci sos libanez de usturoi. Ingredientul surpriză care îl face de nota 10
Fie că vorbim despre hummus, baba ghanoush, celebra salată tabbouleh sau falafel, preparatele libaneze au mare succes în rândul românilor. Să nu mai vorbim despre carnea pregătită în atâtea feluri şi care merg de minune cu sosul libanez de usturoi. Iată cum îl poţi face acasă şi care este ingredientul surpriză!
Reţeta celui mai bun sos libanez de usturoi
Bucătăria libaneză a câştigat, în ultimii ani, mulţi admiratori şi în România, mai ales că preparatele tradiţionale sunt uşor de făcut, dar şi delicioase. Sosurile şi condimentele folosite aduc o savoare aparte, iar carnea pregătită în moduri diferite este fără egal.
Unul dintre cele mai cunoscute sosuri este cel de usturoi. Puţini sunt, însă, cei care reuşesc să îl facă exact “ca la el acasă”. Nici măcar în restaurantele cu specific din România nu îl găseşti întotdeauna preparat aşa cum trebuie. Conform bucătarilor, ingredientul secret de care mulţi nu ştiu este apa cu gheaţă. Deşi pare nesemnificativă, apa rece îi oferă sosului o consistenţă pufoasă, aerată.
Iată ingredientele necesare pentru cea mai bună reţetă de sos libanez de usturoi:
- 5 căţei mari de usturoi, curăţaţi
- 1 albuş mare
- 1 lingură suc de lămâie
- ½ linguriţă sare
- 150 ml ulei de floarea soarelui
- 2 linguri de apă cu gheaţă.
Cum se prepară sosul libanez de usturoi
Căţeii de usturoi se taie felii şi se pun într-un blender alături de sare, suc de lămâie şi o lingură de ulei. Acestea se mixează până se obţine o pastă. Apoi, se adaugă albuşul şi câte puţin ulei. Se mixează încă 1 minut (cu pauză la jumătatea timpului). Când se termină uleiul de turnat, se pune şi apa rece şi se mai amestecă bine încă 30 de secunde. Consistenţa finală trebuie să fie ca cea de maioneză.
Sosul se păstrează într-un recipient acoperit cu un capac la frigider şi poate fi consumat în decurs de maximum 24 de ore. Indiferent că alegi să îl consumi alături de o fritptura de miel, de pui, de un peşte la cuptor, de nişte şniţele sau aripioare picante, sosul libanez de usturoi dă o savoare specială oricărui fel de mâncare.
De asemenea, nu uita să pui pe masă şi cunoscutele lipii libaneze. Acestea se prepară din ingrediente simple, precum făină, apă, drojdie, sare şi puţin ulei vegetal. Sunt uşor de preparat, dar de nelipsit de la un festin cu specific libanez.