27 oct. 2020 | 13:24

Burrito mexican, rețeta autentică. E cea mai bună alegere pentru prânz

Utile
Burrito mexican, rețeta autentică. E cea mai bună alegere pentru prânz
Burrito pe un tocător

Înainte de burrito-ul modern, popoarele Mesoamericane din Mexic foloseau tortilla din făină de porumb pentru a înfășura diferite alimente. Din punct de vedere istoric, cei care erau mai aproape de burrito-ul modern erau anticele popoare Pueblo din sud-vestul SUA. Astăzi, preparatul se poate găti cu o multitudine de umpluturi din legume și carne.

Rețetă autentică de burrito mexican. Timp de preparare: 20 de minute

În ”Diccionario de Mejicanismos” de Feliz Ramos i Duarte, burrito sau taco a fost identificat într-un articol regional din statul mexican Guanajuato și definit ca „Tortilla arrollada, con carne i otra cosa dentro, que en Yucatán llaman coçito, y en Cuernavaca y en Mexico, taco” ( n. r. o tortilla rulată și umplută cu carne sau alte ingrediente) .

O legendă spune că un om pe nume Juan Méndez a vândut tacos la un stand de stradă din cartierul Bella Vista din Ciudad Juárez în perioada Revoluției Mexicane (1910-1921). Acesta se folosea de un măgar pentru a transporta mâncare.

Pentru a menține calde preparatele, Méndez le-a înfășurat în tortillas mari de făină, împăturite la rândul lor în prosoape de bucătărie. Pe măsură ce ”mâncarea burrito” (adică ”mâncarea măgarului mic”) a crescut în popularitate, ”burrito” a fost adoptat în cele din urmă ca denumire pentru aceste tacos mari.

Burrito mexican, rețeta autentică. E cea mai bună alegere pentru prânz

Burrito

Ingrediente

  • 250 g carne tocata de vita
  • 1 ceapa
  • ½ lingurita chimen
  • 200 g fasole rosie
  • 170 g porumb
  • 150 g orez brun
  • 100 g cascaval
  • 4 lipii
  • 2 lingurite boia
  • Sosul rosu:
  • 300 g pasta de tomate
  • 120 ml apa
  • 1 lingurita boia
  • ½ lingurita chimen
  • 20 ml otet
  • ½ lingurita boia picanta
  • ¼ lingurita zahar
  • Smantana

Mod de preparare

Fierbe orezul cu o lingură de sare, până scade apa aproape complet. Între timp, prepară sosul roșu amestecând pasta de tomate cu boia dulce, boia picantă, zahăr, chimen și oțet. Adaugă puțină apă și amestecă bine până când se formează un sos destul de lichid, dar care, pe parcursul fierberii, se va îngroșa. Pune puțin ulei într-o tigaie, apoi adaugă carnea de vită și las-o la rumenit până ce își schimbă culoarea, aproximativ 10 minute.

Adaugă ceapa și asezonează cu sare, piper, boia și chimen și călește timp de 5 minute, până se înmoaie ceapa. Adaugă fasolea și sosul roșu și gătește totul preț de 5 minute. Încorporează porumbul și orezul și amestecă. Ia de pe foc și pune pe fiecare lipie câteva linguri de umplutură, peste care presari cașcaval răzuit. Rulează ferm lipiile și pune-le în staniol sau într-un prosop de bucătărie pentru a nu se desface. Poți servi burrito rece sau cald, simplu sau cu smântână.