Sezonul sarmalelor nu trece niciodată pentru românii care le adoră și le consumă periodic. Există mulți oameni pentru care nu contează că sarmalele sunt un preparat tradițional de sărbătoare și le mănâncă astfel oricând li se face poftă. Desigur că gospodinele au o problemă cu asta pentru că durează câteva ore bune până să fie gata. Iată că specialiștii le oferă acum o variantă simplă de sarmale leneșe. Cum trebuie să le pregătești?
Sarmalele rămân în mintea multora drept un preparat care este servit de sărbătorile de iarnă, dar în timpul acesta există și oameni care poftesc la ele și când nu este sezonul în care ele să se afle pe masă.
Acest lucru devine o problemă pentru gospodinele care au oricum timpul încărcat zi de zi și care se gândesc la orele pe care trebuie să le petreacă în plus în bucătărie pentru o astfel de rețetă.
Iată că specialiștii le-au sărit în ajutor și au adus în prim-plan sarmalele leneșe care sunt gata în doar 40 de minute de pus pe masă celor dragi.
varză – 400 grame,
morcov – 1 bucată,
ceapa – 1 bucată,
orez – 1 cană,
carne tocată de porc sau vită – 0,5 kg,
sare, condimente – după gust.
smântână – 3 linguri,
pastă de tomate – 70 grame,
apă – 1,5 căni,
sare, piper, dafin.
pătrunjel proaspăt.
Se spală orezul și se pune la fiert în apă cu puțină sare. După ce este fiert aproape bine se lasă la răcit. În timpul în care se face acesta, toacă mărunt varza ca să salvezi timp. Taie ceapa jumătăți de rondele și dă morcovul prin răzătoarea mică sau medie, în funcție de preferințe.
Pune ulei într-o tigaie în care prăjești pe rând toate legumele, iar mai apoi adaugă orezul fiert și carnea tocată. Amestecă bine compoziția pentru cel puțin 7-10 minute și modelează chiftele care trebuie puse într-un vas termorezistent.
Amestecă smântâna, pasta de roșii și apa, condimentează sosul cu frunze de dafin, sare și piper, iar mai apoi toarnă lichidul peste chifteluțe. Sarmalele leneșe se coc astfel la cuptor la 200 de grade Celsius pentru 40 de minute.
După ce sunt gata, cel mai bine este să pui smântână cu un procent mare de grăsime peste ele, ulterior să presari pătrunjel proaspăt în fiecare farfurie. Experții sunt siguri că și cei mai pofticioși vor cere a doua farfurie fără să mai stea pe gânduri. De asemenea, nu uita că sarmalele sunt consumate cu mămăligă.