Cum faci programare online la pașapoarte. Pașii pe care trebuie să îi urmezi și detaliul important de care să ții cont

de: Anca Lupescu
22 09. 2023

În 2023, obținerea unui pașaport românesc nu este deloc complicată, cu condiția să știi ce acte sunt necesare și să plătești taxele corespunzătoare. Mai trebuie să știi cum faci programare online la pașapoarte, astfel încât lucrurile să decurgă ușor și rapid.

Acte necesare pentru obținerea pașaportului

Ca să obții pașaport, ai nevoie de următoarele acte:

  • Cartea de identitate în original: Acesta este un document esențial pentru solicitarea pașaportului.
  • Documentul sau chitanța care atestă plata taxei pentru pașaport: Asigură-te că ai efectuat plata taxei corespunzătoare pentru tipul de pașaport pe care îl ceri. Poți face această plată online pe ghișeul.ro.
  • Pașaportul anterior, dacă există: Dacă ai avut un pașaport anterior, acesta trebuie prezentat ca parte a procesului de solicitare.

Vezi și: Motivul nebănuit pentru care nu ai voie să zâmbești în poza de buletin. Nimeni nu știa acest detaliu

Acte necesare pentru pașaportul copiilor în 2023:

În cazul copiilor cu vârsta sub 14 ani, care solicită un pașaport simplu electronic sau simplu temporar, sunt necesare următoarele documente:

  • Certificatul de naștere al copilului, în original
  • Actele de identitate ale părinților sau al unuia dintre părinți, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, în originalDovada achitării taxelor pentru pașaport, completate pe numele minorului, în original: Pașaportul anterior al minorului, dacă acesta există
  • În cazul în care cererea pentru eliberarea pașaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, trebuie însoțită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz.

Taxele pentru pașaport în 2023

Taxele pentru pașaport pot varia în funcție de tipul pașaportului și vârsta solicitantului. Iată cât trebuie să plătești:

Vezi și: Ce înseamnă dunga roșie în buletin. Ce se spunea despre aceasta înainte de 1989

Pașaportul simplu electronic: 258 de lei pentru persoanele cu vârsta peste 12 ani și 234 de lei pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani.

Pașaportul simplu temporar: Taxa unică este de 96 de lei, indiferent de vârstă.

Taxele pentru eliberarea pașaportului poate fi achitată în următoarele locații:

  • La casieriile unităților CEC Bank, precum și la stațiile de plată Selfpay ale CEC Bank.
  • Online, prin platforma de plăți virtuale Ghiseul.ro.

Indiferent de metoda de plată aleasă, documentul de plată trebuie să conțină informații precum numele, prenumele și CNP-ul persoanei beneficiare, tipul pașaportului solicitat, contul IBAN, codul fiscal și denumirea Instituției Prefectului județului (sau municipiul București) unde va fi depusă cererea de eliberare, precum și suma plătită.

Cum să faci programare online la pașapoarte

Pentru a evita cozile și a solicita rapid un pașaport, poți face ușor o programare online pe https://hub.mai.gov.ro/epasapoarte/programari/harta. De aici, selectezi județul, completezi formulare de programare care conține data și ora când vrei să te prezinți la ghișeu, completezi numele, prenumele, codul numeric personal, numărul de telefon și adresa de e-mail.

Odată ce ai făcut acești pași, vei primi pe adresa de email o confirmare a programării.

Este important să ții cont că aceste programări trebuie respectate cu strictețe, iar orice întârziere poate duce la pierderea programării făcute online.

Vezi și: Ce este „pașaportul biologic” al sportivilor şi ce dezvăluie despre Simona Halep. Noile acuzaţii aduse sportivei

Când a venit momentul programării, te duci la numărul ghișeului menționat în email cu documentele precizate mai sus și taxa de pașaport plătit (ori dovada fizică ori confirmarea plății contravalorii taxei pe email), completezi hârtiile pe care funcționarul ți se înmânează, ți se face fotografia și ți se oferă o hârtie.

Această hârtie va fi folosită atunci când îți vei ridica pașaportul. Acest lucru poate dura de la o săptămână la câteva luni, în funcție de cât de multe cereri există.

Mergi să îți ridici pașaportul pe baza hârtiei și a buletinului.

Poți solicita eliberarea unui pașaport în țară, la oricare serviciu public comunitar de pașapoarte, iar în străinătate, la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

Pașaportul simplu electronic se poate ridica, la cerere, de la oricare serviciu public comunitar de pașapoarte sau oficiu consular/misiune diplomatică a României în străinătate.

Pașaportul simplu temporar se ridică în țară de la serviciul public comunitar de pașapoarte, iar în străinătate, de la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României unde s-a depus cererea.

Pașapoartele neridicate se păstrează pe întreaga perioadă de valabilitate.

Diferența între cele două tipuri de pașapoarte

Există două tipuri principale de pașapoarte românești în 2023:

Pașaportul simplu electronic: Acesta are o valabilitate de 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, 5 ani pentru cei cu vârsta între 12 și 18 ani și 3 ani pentru copiii sub 12 ani. Termenul de eliberare pentru pașaportul simplu electronic este de 5 zile pentru cetățenii care depun actele în România, 45 de zile pentru cei din țările membre UE și 65 de zile pentru cei din statele non-UE.

Vezi și: Recunoaștere facială pe Aeroportul Otopeni: cât mai durează alinierea la standarde internaționale

Pașaportul simplu temporar: Acesta are o valabilitate de doar 12 luni și se eliberează în termen de 15 zile lucrătoare. Pentru copiii sub 12 ani, eliberarea poate fi făcută fără prezența acestora, cu condiția ca părinții sau tutorele legal să aibă două fotografii tip buletin ale copilului.