Tradiția românilor de 1 Mai nu este completă fără a prepara mititei pe grătar. Cea mai veche rețetă de pastă de mici datează din 1920. Care este ingredientul secret pentru o rețetă de te lingi pe degete. Cum prepară românii mititeii, acasă, de mai bine de un secol.
Anotimpul cald se apropie cu pași rapizi, spre bucuria românilor care adoră să iasă la iarbă verde, împreună cu prietenii și rudele, și să încingă un grătar pe cinste. Și, cum nu există grătar unde să nu sfârâie măcar câțiva mici, am pregătit o rețetă specială de pastă de mici, pe care gospodinele și gospodarii o pot prepara direct la ei în bucătărie.
Mititeii sunt prima alegere atunci când decidem să facem un grătar în curte, în parc sau pădure. Chiar dacă, în prezent, cei mai mulți dintre români preferă să cumpere caserolele cu mici direct din supermarketuri, pe vremuri oamenii își preparau, singuri, pasta de mici la ei în bucătărie după o rețetă care datează de mai bine de un secol, din 1920. Cum faci pastă de mici acasă:
Cum faci pastă de mici acasă. Acum, că am pregătit toate ingredientele, este timpul să ne apucăm de rețeta propriu-zisă. Pentru început, carnea de vită se mărunțește cât mai uniform prin mașina de tocat. Dacă ai folosit carne foarte slabă, poți adăuga puțin seu de vită sau de oaie, între 100 și 150 de grame pentru fiecare kilogram de carne, pentru ca preparatul să aibă un gust mai bun. În continuare fierbi oasele de vacă cu maduvă până se obține o zeamă, care se scade bine.
Mai departe, se pune carnea tocată într-un bol și se frământă. Adaugă bicarbonatul de sodiu stins cu zeamă de lămâie. Apoi, se va incorpora treptat jumătate din zeama de la oase și toate celelalte condimente, cu excepția usturoiului. După ce compoziția este completă, vasul se ține la rece timp de o zi și o noapte. După această perioadă, adăugăm și restul de zeamă de oase. Pisează usturoiul și fa-l mujdei, apoi trece-l printr-o sită, după care îl vei adăuga în compoziție. Se frământă compoziția și se mai ține încă o noapte la rece.
A doua zi carnea se scoate de la frigider și se lasă la temperatura camerei pentru a se dezmorți. Acum urmează partea distractivă în care se rulează mititeii din pasta formată. Se ung cu ulei pe toate părțile și la capete și se lasă la odihnit aproximativ o oră. În final, se pun pe grătar și se prăjesc, mai mult sau mai puțin, în funcție de preferințele fiecăruia.