Cum faci pâine fără făină. Ai toate ingredientele necesare în bucătărie deja
Pâinea este un aliment de bază făcut dintr-un aluat de făină și apă, de obicei prin coacere. De-a lungul istoriei, a fost un aliment important în multe părți mari ale lumii, ba chiar este unul dintre cele mai vechi preparate produse de om, având o importanță semnificativă încă din zorii agriculturii și joacă un rol esențial atât în ritualurile religioase, cât și în cultura laică. În zilele noastre, s-au descoperit intoleranțele alimentare, astfel că, pentru cei care nu pot consuma făină, ingredientul de bază al acestei rețete, există soluții: pâine din cartof dulce, ouă și șuncă.
Rețetă de pâine fără făină
Arată ca un cozonac, ca o pâine, ori ca un chec aperitiv, dar nu are pic de făină în compoziție. El poate fi savurat fără să fie alăturat de alte alimente, fiind un fel de mâncare complet.
Ingrediente
- 1/4 cană ulei de măsline
- 2 cartofi dulci, cubulețe
- sare de mare
- piper
- 1 ceapă, mărunțită
- 3 căței de usturoi, mărunțiți
- 200 grame șuncă, cubulețe
- 1 ardei gras roșu, cubulețe
- 10-12 ouă
- 2 linguri pătrunjel, tocat
- sare
- piper
Mod de preparare
Încinge uleiul de măsline într-o tigaie și adaugă cartofii dulci, asezonează cu sare și piper și gătește timp de 8-10 minute. Adaugă peste ceapa și usturoiul și lasă-le împreună pe foc pentru alte 8 minute. Completează cu șuncă și ardei gras, mai gătește 6 minute, apoi ia compoziția de pe foc.
Bate ouăle împreună cu pătrunjelul într-un castron încăpător și asezonează cu sare și piper. Adaugă acum compoziția de legume cu șuncă într-o formă pentru cozonac sau chec tapetată anterior cu hârtie de copt și toarnă deasupra oăle bătute. Lasă la cuptor pentru 25 de minute la 180 de grade Celsius.
Istoria pâinii
Pâinea este una dintre cele mai vechi alimente preparate. Dovezile din urmă cu 30.000 de ani din Europa și Australia au dezvăluit reziduuri de amidon pe roci folosite pentru bătutul plantelor. Este posibil ca în acele timpuri extractul de amidon din rădăcinile plantelor, cum ar fi ferigile, să fi fost împrăștiat pe o piatră plata, așezat deasupra focului și gătit într-o formă primitivă de lipie.
Cea mai veche dovadă din lume de fabricare a pâinii a fost găsită într-un sit natufian de 14.500 de ani, în deșertul nord-estic al Iordaniei. În jurul anului 10.000 î.Hr., odată cu începutul erei neolitice și răspândirea agriculturii, cerealele au devenit pilonul principal al fabricării pâinii. Sporii de drojdie sunt omniprezenți, inclusiv la suprafața boabelor de cereale, astfel încât orice aluat lăsat să se odihnească fermentează natural.