Dacă ai rămas în pană de idei în privința unor preparate sau pur și simplu vrei să încerci ceva nou pentru a-ți trece timpul, ai mai jos rețeta potrivită! Cum să faci lămâi murate și care sunt beneficiile citricelor consumate așa?
Românii nu sunt obișnuiți să consume lămâile astfel, tocmai pentru asta mulți se feresc de consumul astfel. Cu toate astea, cu toții ar trebui să încerce măcar o dată lămâile murate în stil indian.
Poporul nostru e obișnuit să se gândească la castraveciori, varză, roșii coapte, gogonele sau pepenași atunci când se duce cu gândul la murături. Dar poți face loc și altor legume preparate astfel!
Lămâile murate sunt cunoscute și sub denumirea de lămâi conservate, specialitate acrișoară consumată în Africa de Nord, Asia de Sud și în bucătăria mediteraneană. Acestea sunt fine, cu un gust bogat, în același timp dulci și sărate, iar atunci când sunt murate pot fi consumate integral, cu tot cu coajă.
În Maroc, legumele se folosesc în mâncăruri cu pui, miel sau în tocane de diverse legume. Pulpa este curățată, iar coaja se feliază și se pune în mâncare la începutul procesului gătirii. De obicei bucătarii folosesc oale de gătit din ceramică sau lut pentru că păstrează aroma și servesc și ca scop decorativ.
De asemenea, coaja tăiată mărunt se poate folosi în orice tip de sosuri sau supe, dar și în salate, dressinguri sau în hummus. Mai mult decât atât, poate să fie adăugată la orez sau în feluri de paste, preparate fel și fel cu fructe de mare sau în dulciuri, care pot fi aromate cu lămâia murată. Exemplu: peste iaurt sau în înghețată.
„Se iau 5-7 lamai proaspete, sucul de la 3-4 lamai, sare si apa fiarta. Mai sunt necesare si un borcan sterilizat de 400-500 ml si un cutit. Pentru sterilizare, borcanul se pune intr-o cratita, pe foc si se acopera cu apa. Se lasa sa clocoteasca apa cam 15-20 minute.
Se scoate borcanul din cratita cu ajutorul unor clesti de bucatarie si se lasa la racit. Capacele se sterilizeaza si ele in apa aproape de punctul de fierbere, timp de 10 minute. Apa nu trebuie sa fie clocotita, ci doar calda, pentru a nu topi cauciucul capacului. Borcanul si capacul racite si uscate vor furniza un mediu adecvat si necontaminat pentru bacteriile de acid lactic”, arată viațaverdeviu.ro.
Ingrediente
1-2 linguri ulei de măsline
2 linguri muștar boabe
2 lingurițe piper boabe
1 linguriță paprika
1 linguriță curry
2-3 linguri oțet de mere
3-4 lămâi, cuburi