Care e cea mai bună rețetă pentru chiftele? Poți să-i surprinzi pe cei dragi chiar și cu un preparat care pare foarte simplu. Ce ingredient secret poți să folosești pentru a-i face să se lingă pe degete?
Deși pare un preparat simplu unde toate ingredientele se amestecă de zor și se prăjesc rapid, sunt dăți în care nu îți ies așa cum ți-ai fi dorit. Există câteva secrete care să te ajute să pui pe masă familiei un preparat fără cusur.
Acestea pot fi consumate cu piure de cartofi, într-un platou cu mai multe gustări sau cel mai simplu cu un sos roșu. Gastronomul Radu Anton a oferit trucurile pe care le folosește atunci când vine vorba despre chiftele.
Pentru ca acestea să fie mai sănătoase, elimină partea în care leprăjești în baie de ulei și bagă-le direct la cuptor. Astfel, elimini multe din grăsimile nedorite, iar preparatul rămâne la fel de gustos. Este sugerat să le pui pe o foaie de copt și să lași distanță între ele în tavă.
Ingrediente
250 g carne miel tocată
2 cepe
500 g carne viţel tocată (piept mai împănat)
250 g carne porc (nu chiar slabă) tocată
2 morcovi potriviţi
2 ouă
1 legătură mărar
sare, piper, după gust
1 felie groasă de franzelă înmuiată în lapte ca să iasă pufoase
2 cartofi, nici prea mari, nici prea mici
făină câtă trebuie pentru o tăvăleală generală
untură (untdelemn) cât să prăjească o tavă de chiftele.
Mod de preparare:
Toacă morcovii, cartofii și mărarul timp în care pui deja ceapa la călit. Scurge bine de tot pâinea și toacă-o și pe ea. Amestecă bine carnea și toate ingredientele pe care le-ai tocat și apoi amestecă-o cu ouă, sare și piper. Formează biluțele pentru prăjit și tăvălește-le prin făină, asta le va da culoare și le va face mai crocante. Încinge bine uleiul și pune carnea la prăjit până se rumenește. Întoarce-le pe toate cu grijă pe partea cealaltă și lasă-le să se scurgă de ulei pe un șervețel de ucătărie.
„Forma corectă este chiftele, experții culinari spunând că chiftelele sunt înrudite cu koftele turcești, de unde ar deriva și denumirea acestora.
Românii le-au redenumit și, în funcție de zonă, le mai spun și piftele, cheftele sau oricum altfel, numai corect nu. E greu să găsim o explicație pentru toate aceste derivate, însă o posibilă explicație ar fi confuzia creată între piftie și chiftea”, arată thos.ro.