Servit odinioară ca o delicatesă pentru cele mai rafinate gusturi, parizerul este unul dintre mezelurile pe care românii obișnuiesc să-l cumpere din marile magazine, fără să știe cât de ușor este să-l prepare în casă. În plus, ai posibilitatea să adaugi doar ingrediente sănătoase, astfel încât mâncarea ta să fie mult mai gustoasă decât cea regăsită în comerț.
Originea parizerului este controversată și încă disputată, italienii susținând că ei au inventat acest produs deoarece este derivat din cârnatul de porc mortadella, care are un aspect similar. Pe de altă parte, nemții afirmă că la baza numelui stă, de fapt, pariser platz din Berlin. Deși nu se cunosc exact detalii despre apariția lui, putem spune despre parizer că este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de mezeluri și că, indiferent de formă sau carnea din compoziție, este apreciat în întreaga lume.
Rețeta tradițională de parizer de casă are la bază carne de porc tocată fin, condimentată și fiartă. Totuși, în țările din Europa de Est, acest preparat se face și din carne de vită sau de pasăre (de curte). Așadar, îți propunem o variantă foarte sănătoasă.
Pentru parizerul de casă îți trebuie: 1 pui de 1,5 kg; 1 ou; 400 grame de lapte rece; 13 grame de sare alimentară; ½ linguriță de nucșoară măcinată, doi morcovi și două cepe.
Începe prin a tăia carnea în bucăți. Reține că puiul trebuie să fie rece, abia scos din frigider. Pune bucățile la fiert într-o oală, împreună cu cepele și morcovii. După ce lași ingredientele să se răcească puțin, rupe carnea de pe oase și pune-o într-un bol adânc. Adaugă sarea și nucșoara măcinată, oul și laptele rece ca gheața.
Între timp, în zeama fiartă pune 30 de grame la 300 ml de supă și amestecă bine. Ulterior, toarnă lichidul peste bucățile de pui și trasferă totul în blender/mixer. Omogenizează bine și pune compoziția într-un bidon tăiat un pic mai sus de jumătatea lui. Bagă-l la congelator până când se întărește bine pasta, apoi mai lasă-l puțin la frigider. La final, îndepărtează bidonul și taie batonul de parizer în felii subțiri. Este un adevărat deliciu culinar!
O altă variantă sănătoasă ar fi să învelești compoziția maleabilă în folie alimentară, oferindu-i forma de baton compact. Trebuie să îndepărtezi toate bulele de aer din interiorul ei, după care leagă capetele foliei alimentare.
Toarnă apă într-o cratiță încăpătoare și încălzește-o până la temperatura de 80°C. Pune batoanele de parizer în ea și așază o greutate peste ele, ca să fie scufundate complet în apă (poți folosi un capac mic).
Introdu cratița în cuptorul preîncălzit la 75°C și fierbe parizerul cam două ore. La final, răcește brusc batonul, transferându-l imediat într-un vas în care ai turnat apă rece. De regulă, procesul durează 25-30 minute. Scoate carnea din folie și păstrează parizerul în vid.