De zeci de ani, parizerul este comercializat la scară largă în diverse țări ale lumii. Dacă nu ești un împătimit al acestui produs, probabil nu ai realizat câte tipuri de astfel de carne se vând în magazine sau supermarketuri. Cândva, era un favorit culinar; acum lucrurile stau total diferit. Vezi ce conține, de fapt, parizerul din Kaufland, Lidl sau Carrefour.
Zicala „Nu vom ști niciodată dacă nu încercăm” pare să fi fost îmbrățișată cu entuziasm de către producătorii din domeniul alimentar. În spatele produselor frumos ambalate și expuse pe rafturile magazinelor, se află de multe ori o listă de ingrediente cu adevărat tulburătoare.
Din această categorie de produse face parte și parizerul. Odată, era mult apreciat pentru savoarea sa. Numai că, în prezent, nu mai putem spune același lucru. Președintele Asociației Pro Consumatori (APC), Costel Stanciu, a atras atenția asupra rezultatelor obținute în urma unor cercetări pe mai multe tipuri de parizer.
„Din păcate, parizerul comercializat în hipermarketuri nu mai are nimic din consistența, savoarea, gustul și elementele nutritive ale acestui tip de preparat așa cum era fabricat în urmă cu câteva decenii.
Dintr-un preparat cu o structură fină care se obținea numai din carne de vită de calitatea I, slănină de porc, piper și sare, astăzi cele mai multe sortimente se fabrică din emulsie de șorici, piele de pasăre, tendoane, cartilagii, amidon, soia, apă și chimicale din belșug”, a declarat președintele APC România, Costel Stanciu.
Reprezentanții APC România au cumpărat mai multe tipuri de parizer din cele mai mari lanțuri de magazine din țara noastră. Printre acestea s-au numărat și Kaufland, Lidl și Carrefour. Produsele au fost analizate atât din punct de vedere al ingredientelor pe care le prezintă, cât și a efectelor pe care le au asupra sănătății consumatorilor.
În urma celor descoperite, președintele APC România trage un semnal de alarmă pentru români. Parizerul comercializat la ora actuală în țara noastră conține, în mare parte, piele de pasăre, emulsie din șorici, zgârciuri, cartilagii, dar și o mulțime de aditivi alimentari.
73% dintre parizerele analizate de specialiști au gust intensificat cu monoglutamatul de sodiu. Cele mai multe parizere sunt colorate cu extract de gândaci, pentru a arăta atrăgător. În totalul de 52 de tipuri de parizer au fost identificați nu mai puțin de 48 de aditivi alimentari (aromă de fum, polifosfati de sodiu, citrat trisodic, gumă de xantan, clorură de potasiu etc.).
În urma cercetărilor, reprezentanții APC au întocmit un TOP 10 mărci de parizer care prezintă cei mai mulți aditivi alimentari. Lista produselor periculoase pentru sănătatea consumatorului poate fi consultată în rândurile de mai jos.