Revelionul a venit cu o nouă rundă de răsfăț culinar. Meniul bogat pregătit pentru noaptea dintre an a conținut cârnați, salată de bouef, sarmale, friptură și multe dulciuri. Dar ce facem cu ce a rămas? E sigur că nicio gaspodină nu a gătit doar șase porții, una pentru fiecare invitat permis de sărbători în casă. Așadar, cu burțile pline, ne uităm la savuroasa mâncare pe care nu mai vrem să o vedem pentru o scurtă perioadă de vreme…sau nu în felul prezentat în seara cu pricina. Pentru a nu risipi mâncare, România fiind oricum campioană la acest obicei, ai mai jos câteva rețete savuroase pe care le poți prepara din mâncarea rămasă a nimănui.
Ce e masa de Revelion fără un grătar suculent? Cum porcul este alegerea principală de sărbători, porc a fost și în salata de bouef, în cârnați și pe grill. Cu resturile rămase poți face rapid o tochitură, la care să alături o mămăligă și câteva murături.
Taie toată carnea și organele cubulețe și aruncă totul într-o tigaie încăpătoare. Întoarce-le când simți că s-au rumenit sau încălzit puțin, după bunul plac, și condimentează-le. Adaugă treptat vin și apă și lasă să fiarbă până când se înmoaie carnea. Toacă mărunt usturoiul și pune-l în tochitură, apoi potrivește de sare și piper și mai lasă puțin pe foc.
Călește resturile de friptură și ceapă timp de un minut într-o tigaie non-aderentă. Adaugă salsa, pudră de chili și usturoi. Amestecă puțină făină cu apă într-un bol mic, apoi toarnă compoziția treptat în tigaie. Lasă să fiarbă până când compoziția începe să se îngroașe. Nu uita să mai amesteci din când în când. În final, umple lipiile cu amestecul obținut și servește alături de bucățele de brânză, roșii, salată verde și salsa.
Amestecă două linguri de sos de soia cu două ouă. Separat, pune într-o cratiță o lingură de ulei și adaugă ouăle. Scoate-le după ce acestea s-au gătit și lasă-le deoparte într-un vas. Folosește aceeași tigaie pentru a prepara amestecul din usturoi tocat, morcov, mazăre și orez. Ține maximum 5 minute amestecul pe foc, apoi adaugă ouăle, cele două linguri de soia plus cele două linguri de oțet și, desigur, resturile de friptură. Mai lasă câteva minute pe foc și ești poftit la masă.