Cum să pregătești cea mai bună salată de vinete? Există câteva trucuri care te ajută să prepari acest fel de mâncare excepțional. Toți invitații tăi te vor lăuda. Ce trebuie să faci? Cu siguranță bunica ta știa acest secret.
Cine nu iubește salata de vinete? Aceasta se regăsește deseori pe platoul tradițional românesc alături de diverse cărnuri afumate și brânzeturi, dar și alte legume specifice anotimpului în care este servit.
Mulți dintre români o preferă doar cu maioneză, în timp ce un număr puțin mai mic o consumă cu ceapă roșie tăiată cuburi și roșii proaspete de grădină. Un secret pentru o salată excepțională pleacă direct de la tarabă.
Alegerea unor vinete mai bombate și cu o culoare mov închisă este recomandată pentru că acestea au mai puține semințe și sunt mai cărnoase. Vânata e des folosită de români în zacusca pentru toamnă, dar până în momentul acela multe gospodine le coc în umăr mare în sezonul cald și le bagă direct porționate la congelator.
În modul acesta pot dezgheța câte un pachețel de fiecare dată când cuiva din familie îi este poftă. Desigur că o opțiune ușoară este să le iei deja făcute din supermarket-uri, dar au alt gust dacă știi că sunt coapte de tine.
Radu Anton Roman a scris în lucrarea sa „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) o rețetă excepțională. Gastronomul a venit cu cele mai bune sfaturi pentru bucătarii începători.
1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi)
1 pahar untdelemn
1 ceapă roşie
1 lingură oţet mere
2 roşii coapte
sare, piper, după gust
Pune vinetele la fript pe flacără deschisă, pe aragaz sau la cuptor. Trebuie să ții cont să le înțepi de câteva ori pe toate părțile pentru a nu pocni. Ele se încălzesc și-și lasă astfel sucul. După ce sunt gata, lasă-le la răcit pentru cât este nevoie, ulterior presară sare peste ele și lasă-le la înmuiat într-o sită.
Sarea le va face să-și lase apa în exces. Toacă vinetele cu un instrument din lemn pentru a se nu oxida și amestecă ceapa cu oțetul, ulterior cu toate vinetele coapte. Unii preferă să înlocuiască ceapa cu usturoi sau doar cu maionează ori să le consume așa cum sunt pentru a simți chiar mai bine aroma lor.
„Taine: se mai pot adăuga 1-2 linguri smântână şi 3-5 căţei de usturoi pisaţi. Vinetele scurse şi tocate se amestecă cu o maioneză făcută din 2 gălbenuşuri de ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 vârf linguriţă piper măcinat, 1 lingură smântână de frişcă şi 3 căţei usturoi”, mai arată gastronomul în cartea sa de bucate.