Pasca este unul dintre preparate nelipsit în perioada sărbătorilor de Paște. Aceasta poate fi făcută cu aluat sau fără și cu adăugiri precum ciocolată sau chiar fistic. Dar cum faci cea mai bună pască de post? Dacă vrei să împarți pachete în postul Paștelui sau doar ți-e poftă de acest desert gustos, ți-am pregătit o rețetă perfectă de pască.
Pasca este nelipsită de pe masa de Paște. Se face dintr-un aluat nedospit și făină, apoi este umplută cu brânză dulce și stafide.
Această pâine semnifică promisiunea învierii trupurilor și a vieții veșnici. Faptul că aluatul este dulce are legătură cu împlinirea sufletească ce vine din sacrificiul postului.
De asemenea, pasca se duce la biserică pentru a fi sfințită și poartă simbolul crucii, iar pe margine sunt fâșii de aluat răsucite, care simbolizează coroana de spini a lui Hristos.
Pe vremuri, pasca era cunoscută drept „pâinea săracilor” și se făcea din făină obținută din cinci cereale. Acest preparat simbolizează sacrificiul lui Iisus, care s-a jertfit pentru iertarea păcatelor.
De regulă, pasca se prepară în Sâmbăta Mare, în ajunul Învierii și trebuie să fie rotundă, cu semnul crucii făcut din aluat.
Aceasta se duce la biserică pentru a fi sfințită și se consumă în prima de Paște. De altfel, gospodinele fac semnul crucii cu mâna înainte de a pune pasca în cuptor, rostind cuvintele „Cruce-n casă, Cruce-n piatră, Dumnezeu cu noi la masă, Maica Precestă pe fereastră”.
Pentru a face o pască de post, trebuie să respecți cu sfințenie câțiva pași importanți.
Ingrediente:
Pentru umplutură, pune toate ingredientele într-un robot de bucătărie sau amestecă-le bine cu un blender vertical, în afară de stafide, pe care le pui după ce compoziția este omogenă. Lasă 15 minute compoziția deoparte cu stafidele înăuntru ca să se hidrateze.
Pentru această pască, cel mai bine este să folosești o tavă rotundă cu fund și inel detașabil. Unge forma cu puțin ulei, atât baza, cât și poeții.
Pentru aluat, amestecă și frământă ingredientele și lasă o oră la crescut. Apoi, întinde bine compoziția și pune-o în forme, tăind excesul de pe margini.
Din excesul de aluat, formează o cruce și dacă ai suficient aluat, fă și margine împletită.
Pune compoziția în aluat, nivelează totul, pune și crucea din aluat și marginea împletită și dă la cuptorul încins la 180 de grade pentru cam 40-50 de minute sau până se rumenește compoziția de tofu. Lasă să se răcească și apoi scoate pasca cu grijă din formă și servește.