17 nov. 2020 | 14:20

Cum faci bezele acasă. Secretul desertului pufos la interior, tare la exterior

Utile
Cum faci bezele acasă. Secretul desertului pufos la interior, tare la exterior
Rețetă de bezele. Secretul unui desert fabulos

Mici deserturi devenite în ultima perioadă tot mai apreciate, cunoscute din franțuzescul ”meringue”, fără o origine cunoscută, bezelele ne îndulcesc încă de la începutul secolului XVI. Un desert simplu, făcut din albuș de ou și zahăr, are, totuși, secretele lui. Unul dintre ele, zeama de lămâie.

Rețetă de bezele: ingrediente și mod de preparare

De-a lungul vremii, s-a știut că bezeaua a fost inventată în satul elvețian Meiringen și îmbunătățită de un bucătar italian numit Gasparini, între sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea. Această afirmație este contestată, însă. Oxford English Dictionary afirmă că denumirea preparatului este de origine necunoscută.

Desertul a apărut pentru prima dată în tipar în cartea de bucate a lui François Massialot, din 1692. Cuvântul bezea a apărut pentru prima dată în engleză în 1706, într-o traducere în engleză a cărții lui Massialot.

Bezelele au fost modelate în mod tradițional între două linguri mari, deoarece sunt erau în general făcute în casă. Tehnica potrivit căreia compoziția poate fi introdusă într-un poș a fost introdusă de Antonin Carême.

Ingrediente

Pentru această rețetă ai nevoie de 2 castroane mari, aproximativ 50 de grame de zahăr la fiecare albuș de ou, deci 4 albușuri la o cană de zahăr, și o lămâie. Instrumentarul trebuie să cuprindă o tavă de copt, hârtie pergament și un mixer sau un tel.

Mod de preparare

Sparge ouăle și separă albușurile de gălbenușuri, punându-le în castroane diferite. Vei avea nevoie doar de albușuri. Pentru a nu face risipă, din gălbenușuri poți prepara omletă sau le poți folosi la un alt desert. Înainte de a bate albușurile, încinge cuptorul la 110 – 130 grade Celsius. Acum, apucă-te de treabă și începe prin a mixa ingredientul de bază cu o viteză mică și sporind treptat. Continuă până când obții o consistență cremoasă, atât încât să poți întoarce castronul cu fundul în sus, fără să se verse compoziția.

Adaugă zahărul treptat, câte o lingură, amestecând constant. În acest timp, poți pune și zeama de lămâie – ai nevoie doar de câteva picături. Îți vei da seama foarte ușor când aceasta este gata. În final, ea trebuit să aibă un aspect ușor lucios, precum în fotografia de mai sus.

Tapetează tava cu hârtie de copt și formează bezelele. Poți folosi un poș sau, cel mai la îndemână, o lingură. Bagă-le la cuptor pentru aproximativ o oră, dar mai verifică din când în când, pentru a nu se arde. Poți să verifici dacă sunt gata scoțând una și ciocnind-o ușor de masă. Aceasta trebuie să sune a gol.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Capital.ro
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii, înainte de Paşte
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VEȘTI bune de la Guvern. Cine beneficiază de PENSIE înainte de termen
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro