Mici deserturi devenite în ultima perioadă tot mai apreciate, cunoscute din franțuzescul ”meringue”, fără o origine cunoscută, bezelele ne îndulcesc încă de la începutul secolului XVI. Un desert simplu, făcut din albuș de ou și zahăr, are, totuși, secretele lui. Unul dintre ele, zeama de lămâie.
De-a lungul vremii, s-a știut că bezeaua a fost inventată în satul elvețian Meiringen și îmbunătățită de un bucătar italian numit Gasparini, între sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea. Această afirmație este contestată, însă. Oxford English Dictionary afirmă că denumirea preparatului este de origine necunoscută.
Desertul a apărut pentru prima dată în tipar în cartea de bucate a lui François Massialot, din 1692. Cuvântul bezea a apărut pentru prima dată în engleză în 1706, într-o traducere în engleză a cărții lui Massialot.
Bezelele au fost modelate în mod tradițional între două linguri mari, deoarece sunt erau în general făcute în casă. Tehnica potrivit căreia compoziția poate fi introdusă într-un poș a fost introdusă de Antonin Carême.
Pentru această rețetă ai nevoie de 2 castroane mari, aproximativ 50 de grame de zahăr la fiecare albuș de ou, deci 4 albușuri la o cană de zahăr, și o lămâie. Instrumentarul trebuie să cuprindă o tavă de copt, hârtie pergament și un mixer sau un tel.
Sparge ouăle și separă albușurile de gălbenușuri, punându-le în castroane diferite. Vei avea nevoie doar de albușuri. Pentru a nu face risipă, din gălbenușuri poți prepara omletă sau le poți folosi la un alt desert. Înainte de a bate albușurile, încinge cuptorul la 110 – 130 grade Celsius. Acum, apucă-te de treabă și începe prin a mixa ingredientul de bază cu o viteză mică și sporind treptat. Continuă până când obții o consistență cremoasă, atât încât să poți întoarce castronul cu fundul în sus, fără să se verse compoziția.
Adaugă zahărul treptat, câte o lingură, amestecând constant. În acest timp, poți pune și zeama de lămâie – ai nevoie doar de câteva picături. Îți vei da seama foarte ușor când aceasta este gata. În final, ea trebuit să aibă un aspect ușor lucios, precum în fotografia de mai sus.
Tapetează tava cu hârtie de copt și formează bezelele. Poți folosi un poș sau, cel mai la îndemână, o lingură. Bagă-le la cuptor pentru aproximativ o oră, dar mai verifică din când în când, pentru a nu se arde. Poți să verifici dacă sunt gata scoțând una și ciocnind-o ușor de masă. Aceasta trebuie să sune a gol.