Cum faci acasă cele mai bune scovergi. Secretul rețetei păstrat zeci de ani

Cum se prepara scovergile

O rețetă ușoară de scovergi, precum pregătesc bunicile, poate să fie descoperită în bucătăria gospodinelor din Bărăgan. Cu ingrediente simple, așa cum erau pregătite ele la țără, simple sau cu brânză, acestea sunt un deliciu.

Cum faci acasă cele mai bune scovergi

Astfel că Gela Dumitrache, o învăţătoare din comuna Unirea, pasionată de gătit, încă mai meșterești bunătăţi moştenite de la bunica sa.

“Ştiu că termenul ”ca la bunica„ s-a demonetizat deja, dar nici nu-l pot înlocui, aşa cum nu pot înlocui în inima mea amintirea acestor scovergi, pe care le-am mâncat pentru prima dată tot la bunica! Şi acum, ca şi în copilărie, mi se face dor de aceste înfoiate şi niciodată nu preget să le fac pentru mine şi pentru ai mei. Să vedeţi ce uşor se fac”, a spus gospodina pentru adevărul.ro.

Ingrediente:

  • 500 gr. făină + 100 gr. pentru înfăinat planşeta
  •  o cană de apă caldă (250 ml.)
  • un cub de 25 gr. drojdie proaspătă
  • o linguriţă de sare – o lingură rasă zahăr
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 1/2 litru ulei pentru prăjit scovergile.

Mod de preparare

Într-un castron mare se pune făina cernută, ținută anterior la cald, iar în centrul făinii se face o groapă. Drojdia se freacă cu zahărul, într-un castronel mic, până când se lichefiază. Apoi, se toarnă jumătate din cantitatea de apă călduță peste ea, se amestecă și două linguri de făină, iar această compoziție se toarnă în gropița făcută în făină.

Se presară cu mâna puțină făină deasupra drojdiei și se acoperă apoi cu un prosop, se lasă la crescut, într-un loc destul de cald, vreme de aproximativ 15 minute. Când  o să își dubleze volumul se începe frământatul cu o lingură de lemn, apoi cu mâna.

Se toarnă peste maia restu de apă, uleiul și sarea până se obține un aulat moale, care seamănă cu aluatul de pâine. Apoi, se acoperă cu un prosop moale și se lasă la crescut, la cald, aproximativ 30 de minute, până ce se dublează volumul. Când aluatul a crescut, se răstoarnă pe planșeta de lucru.

În continuare, se rup bucăţi mici de aluat, din care se modelează cu degetele  înmuiate in ulei, ca să nu se lipească scovergile. Structura acestui aluat, care nu are lapte, nici ouă, alta decat a celui de gogoşi. Apoi, se coc în tigaia cu mult ulei şi se scot pe servetel absorbant.

Dacă vreți să umpleţi câteva şi cu brânză, se procedează așa: pe o jumătate din foaia de scoveargă întinsă pe planşetă, se aşeză brânza, se îndoaie, apoi cealaltă jumătate peste ea, se suprapune cu grijă şi se lipesc marginile prin apăsare cu dinţii unei furculiţe. Apoi, aceasta se prăjeşte, ca şi cele simple.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI