17 sept. 2020 | 07:20

Raed Arafat, despre pacienții grav bolnavi, umiliți și refuzați de spitale: „Nu îi oprește nimeni să dea un telefon să ne anunțe”

Sănătate
Raed Arafat, despre pacienții grav bolnavi, umiliți și refuzați de spitale:
Raed Arafat, despre pacienții grav bolnavi, umiliți și refuzați de spitale: "Nu îi oprește nimeni să dea un telefon să ne anunțe"

Raed Arafat a vorbit în cursul serii de ieri despre cazul revoltător de la Slatina, acolo unde pacienții au fost umiliți și plimbați între spitale, fără a fi prleuați și îngrijiți de către cadrele medicale. Șeful DSU a explicat cum abordează el problema și care sunt soluțiile pentru a evita situațiile de acest gen.

Problema persoanelor cu nevoi speciale, scăpată de sub control

Raed Arafat a explicat în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”, moderată de Mihai Gâdea, la Antena3, despre problema apărută în urma dezvoltării focarelor de infecție. Cele mai multe se găsesc în căminele de bătrâni sau în cele ale persoanelor cu nevoi speciale.

De multe ori, acești oameni sunt preluați de ambulanțe, însă sunt refuzați în spitale, ambulanțierii fiind nevoiți să bată la ușa mai multor instituții medicale, în speranța că una dintre acestea îi va primi pe pacienți.

Secretarul de stat în MAI abordează această situație sub o altă formă, oferind indicații despre cum ar fi normal să se întâmple.

”Situații în care apar infecții colective în azilele de bătrâni, în centrele speciale, cu persoane care sunt cu probleme speciale, noi le-am abordat altfel. Adică, am trimis o echipă medicală de evaluare la fața locului, verifică la centru care e situația și triază persoanele.

Cele simptomatice sunt duse mai departe la spital, cele asimptomatice pot rămâne acolo sau li se găsește un loc de izolare față de ceilalți.

Astăzi au fost duși 27 de pacienți, dintre care 8 s-au întors la centru, restul au rămas internați, ei fiind pacienți foarte speciali și cu nevoi speciale, iar mâine, restul care sunt încă la centru, 17 persoane, s-a decis să meargă o comisie, să îi examineze acolo.

Iar când apar astfel de probleme și asta îi transmit colegului care a vorbit, știu toate numerele de telefon: al centrului de comandă, al centrului operațional de la Ministerul Sănătății, al tuturor. Nu îi oprește nimeni să dea un telefon să ne anunțe.

Nu avem de unde să știm ce se întâmplă în fiecare colț al țării, dacă nu ne anunță. Puteau astăzi să ne sune și să ne anunțe”, spune Raed Arafat, potrivit antena3.ro.

Pacienți bolnavi, plimbați între spitale, în Slatina

O situație revoltătoare a avut loc în Slatina, unde mai multe ambulanțe au stat pe loc, cu pacienți infectați cu COVID-19 în ele, așteptând ca un spital să preia cazurile. Un ambulanțier a povestit coșmarul pe care l-a trăit, afirmând că asemenea bătaie de joc nu este posibilă.

Pacienții, bătrâni sau persoane cu handicap, au stat ore întregi în condiții mizere, iar cadrele medicale s-au chinuit în combinezoane, preț de mai multe ore, la temperaturi extreme.

“Sunt opt bolnavi, doi la noi şi ceilalţi sunt la colegi. Nu se poate, e ceva strigător la cer! De două ore stăm aici. Ni s-a spus că spitalul nu-i primeşte, noi stăm aici ca proştii. Să vină domnul Raed Arafat să rezolve situaţia odată că nu se mai poate!”, s-a revoltat un ambulanțier îmbrăcat din cap până în picioare cu un costum de protecţie împotriva Covid.

Potrivit informațiilor primite de la ambulanțier, acesta şi colegii săi au transportat pacienți de la alte spitale, care acum nu mai erau preluaţi de medicii spitalului. „Aşteptăm să vedem unde o să-i ducem, bolnavi cu handicap, oligofreni, făcuţi pe ei, nu se poate aşa ceva. Uitaţi-vă, stăm de nu ştiu câte ore, avem şi noi nevoi, suntem oameni, nu?„, spune ambulanţierul.”Nu se poate, nu e posibil aşa ceva. Este al doilea rând de pacienţi, ceilalţi sunt la Caracal, şi mai urmează încă unul”, spune înverșunat bărbatul.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Capital.ro
Circulaţia trenurilor în perioada Sărbătorilor de Paşte | Anunţul CFR Călători
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
CALENDARUL livrării PENSIILOR pentru luna MAI. ANUNȚUL ministrului Muncii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro