Cum explică psihologii cazul preotului ortodox Visarion Alexa, suspectat de agresiune la adresa unei enoriașe. „Părintele avea clar o tulburare de comportament” EXCLUSIV

Cum explică psihologii cazul preotului ortodox Visarion Alexa, suspectat de agresiune la adresa unei enoriașe. „Părintele avea clar o tulburare de comportament” EXCLUSIV
Cum explică psihologii cazul preotului ortodox Visarion Alexa, suspectat de agresiune la adresa unei enoriașe.

Cazul preotului ortodox Visarion Alexa, parohul unei biserici din cartierul bucureștean Militari, care se află de câteva zile în atenția opiniei publice prin pricina faptului că cel în cauză ar fi încercat să profite sexual de una dintre enoriașele sale, e tratat cu multă atenție inclusiv de către psihologi. Playtech.ro a vorbit cu Radu Leca, cunoscut psiholog, despre situația creată.

Cum explică psihologii cazul preotului ortodox Visarion Alexa

Acesta susține că preotul în cauză pare a avea tulburări de comportament sexual:

„Profilul psihologic al enoriașei are legătură cu noțiunea clară de nefavorizare a niciunui tip de atracție și atunci cu atât mai mult preotul ce avea clar o tulburare de comportament sexual a fost incitat prin această neacceptare a prezenței masculine”.

În opinia psihologului Radu Leca, nu se poate vorbi însă decât de greșeala unui om, nu a unei întregi caste, cum este cea preoțească.

„Din punct de vedere psiho-emoțional, impactul psihologic cu toxicitate crescută în viața unui om în conformitate cu tot ceea ce înseamnă lupta cu autoritatea și dezamăgirea în ceea ce privește o autoritate de tip spiritual aduce de la sine schimbări majore în tot ceea ce înseamnă raporturile cu Biserica, indiferent daca aceasta este cea Catolica sau cea Ortodoxă.

Avem de-a face cu un scenariu, iar acel scenariu este din păcate azi, în știrea de față, unul împotriva Bisericii Ortodoxe din România. Doar că nu trebuie sa tratăm Biserica din punct de vedere al imaginii sale ce până acum a fost una excepțională prin prisma unui singur incident”, susține același Radu Leca.

„Există și persoane care pot face rău”

El adaugă că asemenea incidente se pot produce în oricare alt domeniu, nu doar în spațiul religios.

„Avem de-a face în orice ramură, fie ea judiciară, juridică, fie ea una de sociologie sau de filosofie, de medicină, de tip religios, și cu uscături prezente în interior.

Și atunci există și persoane care pot face rău. Din știrea respectivă se înțelege cu stupoare că o persoană care îmbracă sutana preoțească a dorit împotriva dorinței unei enoriașe să întrețină raporturi sexuale cu perversiuni. Acest gen de abordare nu e extins în interiorul Bisericii Ortodoxe, ci avem de-a face cu un incident izolat”, a mai sunat verdictul psihologului.

Preotul Visarion Alexa a fost arestat recent pentru câteva ore și ulterior plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind suspectat de agresiuni sexuale asupra uneia dintre enoriașele sale. Potrivit stenogramelor unei înregistrări între preot și enoriașa în cauză, Visarion Alexa i-ar fi atins diverse părți ale trupului, inclusiv zona intimă.

Visarion Alexa ar fi recunoscut la audierile ce au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute că ar fi „mângâiat-o pe spate, pe sub tricou”, a arătat că i-a palpat sânul, apăsând-o și că „nu-și mai amintește dacă a sărutat-o pe ureche întrucât eram prea concentrat pe sânul ei“. În plus, preotul ar fi recunoscut în fața procurorului că „s-a lăsat ispitit”.

Arhiepiscopia Ortodoxă a Bucureștiului a precizat că va începe o anchetă în paralel în cazul preotului implicat în această chestiune. Dacă va fi găsit vinovat, Visarion Alexa riscă inclusiv caterisirea.

E greu de crezut că Biserica Ortodoxă va aplica măsura cea mai dură. În urmă cu cinci ani, fostul episcop al Hușilor, Corneliu Onilă, a fost obligat să se retragă din scaun la Mânăstirea Văratec din Moldova, fiind acuzat de viol și agresiune sexuală asupra unor foști elevi minori de la Seminarul teologic din Huși.

Urmăriți Playtech.ro și pe