Șoferii sunt din ce în ce mai atenți la cheltuielile pentru mașina lor, mai cu seamă după creșterile carburanților care au creat o reală isterie la benzinăriile din toată țara. Cum poți să economisești carburant atunci când conduci? Mecanicii auto vin cu sfaturi de mare folos pentru toți șoferii. De asemenea, piloții profesioniști își împărtășesc și ei experiența în această direcție. ,,E normal să se înegrească uleiul să consume mai mult, să nu mai tragă aer cum trebuie”, spune un specialist.
Șoferii sunt din ce în ce mai atenți la cheltuielile pe care le au aceștia de zi cu zi pentru mașina lor. Mecanicii auto și piloții profesioniști vin cu sfaturi pentru șoferi, după ce prețul combustibilului a ajuns acum la aproape 8 lei litrul, cel mai mare din ultimii 20 de ani.
Anvelopele învechite, senzorii defecți sau uleiul uzat sunt doar câțiva factori care pot crește consumul unui autoturism, susțin specialiștii.
Cei din urmă estimează că anvelopele umflate cu o presiune mai mică față de cea stabilită de fabricant au un impact asupra consumului de combustibil de până la 10%.
Ștefan Ion, mecanic: „Filtrul de aer reduce consumul dacă e curat, dacă e murdar e normal să se inegrească uleiul să consume mai mult, să nu mai tragă aer cum trebuie.”
Multe motoare moderne sunt echipate cu moduri de conducere reglabile. Folosirea modului ECO înseamnă o accelerație mai lentă și poate să contribuie și la reducerea consumului de combustibil.
Organizația independentă Energy Saving Trust indică faptul că un grilaj pus pe mașină adaugă 16% rezistență atunci când conduci cu 120 km/h.
La viteza menționată, un portbagaj montat pe mașină adaugă 39%, lucru care face vehiculul să consume chiar mai mult decât îi este necesar. De asemenea, condusul cu geamul complet deschis are un efect similar.
La toate acestea se mai adaugă și anticiparea traficului sau frânarea din timp, care nu pot reduce consumul. Mai mult decât atât, este indicat să oprești motorul dacă aștepți pe cineva în mașină mai mult de trei minute.
Alin Stănescu, dealer: „Recomandăm ca acele lucruri grele din mașină care nu ne fac trebuință să le lăsăm acasa. Vom reduce greutatea și implicit consumul mașinii.”
Ionuț Moisii, pilot de anduranță: „Putem să economisim până la zece la sută din consum doar prin simplul fapt că anticipăm să frânăm pentru că orice accelerație este un consum de energie, adică de combustibil, în cazul nostru.” (Sursa: știrileprotv.ro)
Aproape jumătate dintre mașinile verificate în trafic aveau deficiențe tehnice majore, arăta Registrul Auto Român în anul 2019.